Oranje blijft zesde op wereldranglijst; Qatar, Jordanië, Ivoorkust en Nigeria flinke stijgers
Oranje / ANP

Oranje blijft zesde op wereldranglijst; Qatar, Jordanië, Ivoorkust en Nigeria flinke stijgers

10:40, 15-02-2024 / Laatste Update: 10:44, 15-02-2024

De FIFA heeft donderdagochtend een nieuwe update gegeven aan de wereldranglijst voor landenteams. Oranje blijft staan op de zesde plaats, terwijl met name de goed presterende landen op de Azië en Afrika Cup flink omhoog schieten.

De laatste update van de wereldvoetbalbond was op 21 december. Een maand eerder speelde Oranje interlands tegen Ierland (1-0 winst) en Gibraltar (0-6 winst). Sindsdien speelde Nederland geen wedstrijden meer, net zoals bijna alle andere landen die hoog staan op de wereldranglijst. In de top tien verandert er dan ook niks. Dit betekent dat de drie beste landen ter wereld nog altijd Argentinië, Frankrijk en Engeland zijn.

Afrika en Azië

Net daaronder is er wel flink geschoven. Zo gaat Marokko ondanks de vroege uitschakeling in de Afrika Cup van plek dertien naar twaalf. Ook Japan kende geen goed eindtoernooi en ging er verrassend uit in de kwartfinale tegen Iran . Het land met Feyenoord-spits Ayase Ueda zakte één plekje: van zeventien naar achttien.

De grote stijgers na deze update zijn Ivoorkust en Qatar. Zij wonnen respectievelijk de Afrika Cup en Azië Cup begin februari. De Afrikaanse kampioen steeg tien plaatsen en staat nu 39e. De kampioen van Azië ging van plek 58 naar 37. Finalisten Nigeria (+14) en Jordanië (+17) stegen ook. Maar de grootste stijger is Angola. Zij gingen met maar liefst 24 plekker omhoog. India en Guinea-Bissau liepen de omgekeerde route en daalden allebei vijftien plekken.

Oefeninterlands

De volgende interlands van Nederland zijn eind volgende maand. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman oefent dan eerst thuis tegen Schotland, om het vervolgens op te nemen tegen de gastheren van het aankomende EK deze zomer: Duitsland.