Oranje - Frankrijk: 7 mogelijke debutanten die dan 'Haasje' krijgen, maar wat is dat?
i

ANP

Oranje - Frankrijk: 7 mogelijke debutanten die dan 'Haasje' krijgen, maar wat is dat?

Marcel Roes • 20:09, 13-10-2023 / Laatste Update: 09:43, 08-01-2024

Bij Nederland tegen Frankrijk kunnen er liefst 7 spelers van Oranje debuteren. Bondscoach Ronald Koeman kreeg nogal wat afzeggingen binnen. Degenen die ook echt speeltijd krijgen voor de 1e keer, ontvangen van de bond KNVB een haasje.

Het betreft deze 7 spelers: Brian Brobbey, Jeremie Frimpong, Quilindschy Hartman, Ian Maatsen, Nick Olij, Micky van de Ven en Bart Verbruggen.

Maar wat is nou het haasje, waar de tv-commentator het vast over gaat hebben?

Wat is het Haasje dat voetballers krijgen na hun debuut in Oranje?

Het Haasje dat debutanten in het Nederlands elftal krijgen is een speldje (zie foto hierboven). Het gekke is dat het geen speldje in de vorm van een haas is, maar in de vorm van een konijn.

Konijn

De KNVB weet ook niet precies hoe dat komt. Het kan er mee te maken hebben dat vroeger de jongere spelers een speelgoedkonijn mee naar het veld moesten nemen. Dat was de mascotte.

Die traditie ontstond in 1924, toen het Nederlandse team vlak voor de Olympische spelen te Parijs een speelgoedkonijn kreeg van de dochter van ambassadesecretaris J. Labouchère. Het speelgoedkonijn werd naast het goal van de keeper gezet. Nederland won van Roemenië met 6-0.

Het haasje

Oudere spelers vonden het niet leuk om een speelgoedkonijn te moeten dragen. Dus de jongeren moesten dat doen: die waren 'het haasje', staat op de KNVB-site. Zo ontstond de link tussen jonge spelers en het fenomeen 'Haasje'.

Ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw is de voetbalbond begonnen met het uitdelen van Haasjes.

Check hier de tv-gids voor Nederland tegen Frankrijk.