Oranje Futsal gaat naar play-offs WK na zege op Azerbeidzjan

ProShots

Marcel Roes • 21:05, 20-12-2023 / Laatste Update: 19:14, 08-01-2024

Het Nederlandse zaalvoetbalteam heeft woensdag de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Azerbeidzjan gewonnen met 3-0. In het Topsportcentrum te Almere verdienden bondscoach Miguel Andrés Moreno en zijn spelers een plek in de play-offs voor het WK 2024.

De uiteindelijke stand stond al na 10 minuten op het scorebord. Abdessamad Attahiri en Saïd Bouzambou kregen de bal langs de keeper van Azerbeidzjan. Met nog 10 minuten te gaan knalde Azerbeidzjan nog wel een bal op de lat.

De Azeri's drongen steeds heftiger aan. Mede door de steun van het aardig gevulde Topsportcentrum bleef Nederland op de been. Met nog 8 minuten te gaan was er bijna de 3-0, maar de keeper van de gasten dook er heldhaftig voor.

Keeper Eduardo Mello Borges doet mee

Die keeper, Eduardo Mello Borges (geboren in Brazilië), besloot mee te doen met de aanvallen van zijn land. Toen de bal op de paal belandde, moest hij als een gek terugrennen naar zijn eigen doel.

De risico's die de gasten namen werdel té groot. Nederland brak eruit en 3 minuten voor het eindsignaal kwam de 3-0.

WK-kwalificatie futsal

Het Nederlandse team stond er in de kwalificatiecyclus plots stukken beter voor, nadat de 2 duels tegen Roemenië werden omgezet in overwinningen met 5-0. FIFA strafte de Roemenen vanwege het meedoen van niet-speelgerechtigde spelers in de onderlinge duels. Nederland haalde daar maar 1 punt uit.

Laatste speelronde

Het was de 6e en laatste wedstrijd van de finaleronde van de WK-kwalificatie. Daarin zijn 20 landen verdeeld over 5 groepen. Per groep zijn er 4 landen. Nederland is ingedeeld bij Azerbeidzjan, Kazachstan en Roemenië. Oranje Futsal stond voor aanvang met 6 op plek 2 in groep A, achter koploper Kazachstan (12 punten). Roemenië en Azerbeidzjan hadden 4 punten.