Oranje boekt gemakkelijke zege in uitzwaaiduel met Georgië

Marcel Roes • 21:52, 06-06-2021 / Laatste Update: 07:11, 05-01-2024

Het Nederlands elftal heeft in Enschede met 3-0 gewonnen van Georgië. Na een tegenvallende 1e helft (ruststand 1-0) kwam Oranje wat meer op stoom. De volgende wedstrijd is om het eggie: volgende week op het EK voetbal tegen Oekraïne.

De laatste jaren komt Oranje pijnlijk vaak pijnlijk snel op achterstand. Eerder in de week was het weer raak tegen Schotland. Met die traditie werd eindelijk gebroken: in de 10e minuut kreeg Nederland een strafschop toegekend. Memphis Depay ging achter de bal staan en roste hem raak. Check de goal hier!

(tekst loopt door na de afbeelding)

4 - @Memphis is the first player to score four consecutive Netherlands goals since Robin van Persie in October 2013. Crucial. pic.twitter.com/Q768HdB3q7

— OptaJohan (@OptaJohan) June 6, 2021

5-3-2

Bondscoach Frank de Boer vindt het ab-so-luut noodzakelijk dat Nederland op het EK meerdere systemen beheerst. Dus naast het traditionele 4-3-3 ook 5-3-2, met 3 centrale verdedigers.

In een ideale wereld leidt dat tot constant druk op de bal, constant afspeelmogelijkheden en constant veelbelovend doordekken. In de praktijk leidt het tot constant gepruts. Georgië kon na die vroege goal onrustbarend vaak, en ook erg makkelijk, door de Nederlandse linies snijden.

In de 42e minuut pegelde Frenkie de Jong nog fraai van afstand. De Georgische keeper kon er met zijn vingertopjes bij. De ruststand was 1-0 en voor het publiek en tv-kijkend Nederland was die pauze wel even nodig. Want het was nou niet echt een helft waarvan je zin ging krijgen in het EK. Nederland had 6 doelpogingen, Georgië 3. Twitterend Nederland wond zich erg op.

Weghorst en Gravenberch scoren

Na rust oogde het wat dynamischer bij Oranje. En er viel weer wat te juichen, want in de 55e minuut knalde Wout Weghorst de bal tegen de touwen. Zijn 1e goal voor Oranje! Memphis schoof de Wolfburg-spits de bal in de voeten. Die goal zie je bovenaan dit artikel.

De Twitter-klagers klapten misschien hun laptopje dicht, want het begon gaandeweg toch wel ergens op te lijken. Nederland kwam in hoog tempo gevaarlijk opzetten en in de 76e minuut kon Ryan Gravenberch van zeer dichtbij de 3-0 binnen koppen. De Georgische verdediging kreeg een schot van Memphis niet goed verwerkt en de Ajacied liep de bal bijna binnen. Check het hier!