Organisator van dodelijke vlucht met voetballer Emiliano Sala is schuldig bevonden

Marcel Roes • 16:11, 28-10-2021 / Laatste Update: 16:22, 05-01-2024

De 67-jarige zakenman David Henderson is door een rechtbank in Cardiff schuldig bevonden aan het zonder toestemming van de autoriteiten regelen van een vliegtuigje. Daarin werd begin 2019 voetballer Emiliano Sala vervoerd voor zijn transfer van Nantes naar Cardiff City. Het toestel stortte neer in Het Kanaal nabij Guernsey. Sala en de piloot kwamen om het leven.

Een meerderheid van de jury oordeelde dat de man, die de vlucht arrangeerde, schuldig is aan het in gevaar brengen van de veiligheid van een vliegtuig. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de piloot van de betreffende vlucht geen vergunning had om met het vliegtuig te vliegen. 

Slecht weer

Ook mocht hij niet in de nacht vliegen. Uit het onderzoek bleek ook dat hij te snel vloog terwijl hij probeerde slecht weer te vermijden. Het toestel stortte op 21 januari 2018 neer en werd pas in februari gevonden. Henderson hoort op 12 november hoe hoog zijn straf is.

Transfersom

Met de transfer was naar verluidt een transfersom gemoeid van circa 20 miljoen euro. Later, na het dodelijke ongeluk, besliste wereldvoetbalbond FIFA dat Cardiff alsnog een bedrag van 6 miljoen euro aan Nantes moest betalen.