Orkun Kökçü krijgt straf bij Benfica na keiharde kritiek op coach Roger Schmidt
Orkun Kökçü © Getty Images

Orkun Kökçü krijgt straf bij Benfica na keiharde kritiek op coach Roger Schmidt

18:55, 17-03-2024 / Laatste Update: 18:58, 17-03-2024

Orkun Kökçü verruilde Feyenoord afgelopen zomer voor Benfica, maar is niet tevreden over zijn debuutseizoen in Portugal. Volgens een interview met De Telegraaf voelt hij zich misbruikt, en sluit hij een transfer komende zomer niet uit. Daarmee lijkt hij zijn eigen glazen te hebben ingegooid, want hij is direct gestraft voor zijn uitspraken.

De 23-jarige Kökçü is zondag door trainer Roger Schmidt buiten de selectie gelaten voor het duel met Casa Pia. De middenvelder was afgelopen donderdag nog invaller in de wedstrijd tegen Rangers FC in de Europa League. Kökçü haalde in een interview zaterdag echter hard uit naar Schmidt. Die liet daarop weten dat hij met zijn speler zou gaan spreken en daarna een beslissing zou nemen. Daar is dus uitgekomen dat Kökçü zondag niet van de partij is.

Keihard interview

Kökçü wist vorig seizoen als aanvoerder van Feyenoord het team naar het kampioenschap te leiden. Hij vertrok voor 25 miljoen euro naar het Benfica van Roger Schmidt. Ondanks dat hij daar wel aan spelen toe komt is hij niet tevreden over zijn rol bij de club.

"Dit is niet wat ik verwachtte", zegt Kökçü. "Er speelde veel op de transfermarkt afgelopen zomer, ik heb een bewuste keuze gemaakt voor Benfica met het idee dat dit de beste stap in mijn carrière was om me verder op alle vlakken te ontwikkelen. Dat is slechts ten dele gebeurd." Hij behoorde tot de recordaankopen van Benfica, maar werd tot ongenoegen van Kökçü niet groots gepresenteerd door de club. "Ik heb natuurlijk wel gezien hoe andere spelers in Portugal en bij andere grote clubs in de schijnwerpers zijn gezet. Dat zorgt voor een bepaalde status. Ik heb vanaf het begin nooit het gevoel gehad dat ik belangrijk werd gemaakt. Ook niet door de trainer."

Kökçü hoopte bij Benfica dezelfde band met supporters op te bouwen als hij had met Feyenoord-fans. "Ik ben nog niet de meest geliefde speler en dat kan ik aan een kant wel begrijpen. De verwachtingen zijn hoog en daar loop ik niet voor weg, maar geef me dan wel de rol die bij me past."

De middenvelder heeft nog een contract tot medio 2028 bij de Portugese club. Hij heeft nog geen eisen gesteld bij de trainer. "Ik ben ook niet het type dat met zijn vuist op tafel slaat of eisen stelt, maar misschien ben ik juist vanwege de rol die ik van hem kreeg wel te bescheiden geweest..." Kökçü heeft onder Schmidt voornamelijk als defensieve middenvelder gespeeld.

De Turkse international beweert dat Schmidt hem voordat hij tekende een andere rol heeft voorgehouden, een soortgelijke als bij Feyenoord. "Ik word door Schmidt te veel gekoppeld aan allerlei taken. En dat is niet nodig als je echt mijn kwaliteiten wil benutten. Ik kom zelf wel met de oplossingen in het veld, ik denk vooruit, sta bekend om mijn ’progressieve’ passing."

Hij is teleurgesteld en gefrustreerd door de situatie. "Ik kan nog zoveel meer betekenen voor Benfica, daar zit misschien een stuk van mijn frustratie." Dat hij af en toe reserve is, kon hij ook niet begrijpen. "Daar ben ik boos en teleurgesteld om geweest. Juist op die momenten wist ik dat ik zoveel voor het team kan betekenen."