Overleden Ghanese voetballer liet defibrillator weghalen: 'Mijn eigen schuld als er iets gebeurt'
i

Getty Images

Overleden Ghanese voetballer liet defibrillator weghalen: 'Mijn eigen schuld als er iets gebeurt'

Noah Hoogenboezem • 14:33, 12-11-2023 / Laatste Update: 06:38, 05-01-2024

De Ghanese voetballer Raphael Dwamena overleed zaterdag op 28-jarige leeftijd na een hartstilstand tijdens een wedstrijd in Albanië. Dwamena had al langer hartproblemen en kreeg daardoor een aantal jaar geleden een defibrillator. Zo'n apparaat zorgt ervoor dat iemand een schok krijgt tijdens een hartaanval. Nu blijkt dat de Ghanees de defibrillator heeft laten verwijderen.

Dwamena, oud-speler van onder meer FC Zürich, Levante en Real Zaragoza, zag in 2017 een transfer naar Brighton afketsen. Zijn hartproblemen zorgden ervoor dat hij niet door de medische keuring kwam. In 2020 kreeg hij een defibrillator en dat was maar goed ook: een jaar later zakte hij in elkaar tijdens een wedstrijd, maar door het apparaat overleefde hij het.

Angst

Zelf zag hij dat heel anders. Dwamena had het idee dat hij door een storing van de defibrillator in elkaar zakte en vertrouwde het apparaat daarna niet meer. De Ghanees was bang dat het nog een keer zou gebeuren en liet de defibrillator weghalen. Hij moest een overeenkomst tekenen dat hij alle risico's zelf zou dragen.

God

Dwamena legde tegen de Zwitserse pers vorig jaar zijn beslissing uit: "De angst om weer in elkaar te zakken werd te groot. Als er nu iets gebeurt, is het mijn eigen schuld. Als God wil dat ik sterf, dan is dat zijn wil."