Overlijden Henk Groot hard aangekomen bij bondscoach Louis van Gaal: 'Hij was echt mijn idool'
i

Getty Images

Overlijden Henk Groot hard aangekomen bij bondscoach Louis van Gaal: 'Hij was echt mijn idool'

Sjors Tanis • 16:04, 11-05-2022 / Laatste Update: 08:51, 08-01-2024

Het overlijden van Henk Groot is hard aangekomen bij Louis van Gaal. "Dat nieuws heeft me getroffen", laat de bondscoach van Oranje via de KNVB weten.

"Onvermijdelijk gaan mijn gedachten dan terug in de tijd. Toen ik jong was, was hij echt mijn idool."

Groot haalde Van Gaal naar Ajax

"Het mooie is dat hij me in feite naar Ajax heeft gehaald", vertelt Van Gaal. "Toen ik bij RKSV De Meer speelde was Henk scout van Ajax. Hij zorgde voor een klein contract, waardoor ik voor het B-team van Ajax kon spelen. Toen ik later trainer in Amsterdam werd heeft hij als scout ook nog deel uitgemaakt van mijn staf. Als voetballer zie ik parallellen met Johan Cruijff, met wie hij ook nog samenspeelde. Beiden hadden zij een groot aandeel in de landstitels van zowel Ajax als Feyenoord."

Groot overleed woensdag op 84-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Zaandam. Hij speelde in de jaren '60 zowel voor Ajax als Feyenoord. De spits kwam 39 keer uit voor het Nederlands elftal. Groot scoorde tussen 1959 en 1969 207 keer in 305 officiële duels voor Ajax. Op de topscorerslijst aller tijden van de Amsterdammers moet hij alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen voorlaten.