OVERZICHT kwalificatie: Frankrijk morst weer punten, Zahavi blijft scoren en Denen winnen

Eimert Pruis • 01:09, 05-09-2021 / Laatste Update: 15:11, 07-01-2024

De zaterdagavond WK-kwalificatie-avond zit er weer op. Tijd om een overzicht te maken. Wereldkampioen Frankrijk weet weer niet te winnen. De Fransen kwamen thuis tegen Oekraïne niet verder dan 1-1. Erhan Zahavi maakte er al 3 eerder tegen de Faeröer Eilanden en was zaterdagavond 2 keer trefzeker bij een 5-2-overwinning van Israël op Oostenrijk. Denemarken won weer, al was het slechts 1-0 bij de Faeroër.

Frankrijk is vergeten wat winnen is

De ploeg van bondscoach Didier Deschamps is in groep D wel nog steeds ongeslagen. Frankrijk staat aan kop met 9 punten uit vijf wedstrijden. Begin dit jaar eindigde de thuiswedstrijd tegen Oekraïne in het Stade de France ook al in 1-1.

Mikola Sjaparenko schoot de Oekraïners kort voor rust op voorsprong in het Olympisch Stadion van Kiev. Anthony Martial trok de stand aan het begin van de tweede helft gelijk, nadat een kopbal van Antoine Griezmann via de rug van een verdediger van Oekraïne voor zijn voeten was beland. De Fransen misten onder anderen Kylian Mbappé en N'Golo Kanté vanwege blessures.

Finland wint van Kazachstan

Finland heeft in dezelfde poule net als Oekraïne 5 punten, maar de Finnen speelden pas drie wedstrijden. Ze wonnen zaterdag met 1-0 van Kazachstan door een doelpunt van Joel Pohjanpalo.

In groep H boekte Kroatië een moeizame zege bij Slowakije: 0-1. Marcelo Brozovic maakte in de 86e minuut het doelpunt voor de verliezend finalist van het WK 2018. De Kroaten kwamen daardoor op 10 punten, evenveel als Rusland, dat in Nicosia met 2-0 won van Cyprus. Slovenië klopte Malta met 1-0 door een strafschop van Sandi Lovric en doet met 7 punten ook mee in de strijd om de groepswinst.

Denen op weg naar WK

Denemarken won maar met 1-0 bij de Faeroër, maar zijn wel op weg naar het WK. Jonas Wind maakte pas 5 minuten voor tijd de bevrijdende treffer. Hij kopte via de binnenkant van de paal raak, op aangeven van Mathias Jensen.

Bij de Denen werd Mohamed Daramy in de rust gewisseld. De 19-jarige aanvaller, die voor het eerst in de basis stond, werd recent door Ajax overgenomen van FC Kopenhagen.

Israël is verrassend goed

In dezelfde groep won Israël met liefst 5-2 van Oostenrijk. PSV'er Zahavi nam in Haifa 2 doelpunten voor zijn rekening namens de Israëliërs. De spits maakte de 3-0 en bepaalde de eindstand. Israël heeft 10 punten, 3 meer dan Oostenrijk, dat in de resterende 5 duels alles op alles moet zetten om nog plaatsing voor het WK in Qatar af te dwingen.

Schotland, dat Moldavië met 1-0 versloeg, heeft 8 punten. Lyndon Dykes maakte al binnen een kwartier spelen het enige doelpunt op Hampden Park in Glasgow.