OVERZICHT WK-KWALIFICATIE: België, Duitsland en Spanje winnen, wereldrecord voor Italië

Eimert Pruis • 00:40, 06-09-2021 / Laatste Update: 00:03, 08-01-2024

Het was een eenvoudig avondje WK-kwalificatie voor veel Europese toplanden zondag. België, Duitsland, Spanje, Polen, Italië en Zwitserland. Ze kwamen allemaal in actie. België, Duitsland, Spanje en Polen wonnen allen ruim. Italië en Zwitserland kwamen in hun onderlinge topduel niet verder dan 0-0.

België-Tsjechië 3-0

België moest aan de bak tegen Tsjechië. Toch het land dat op het EK verraste en Nederland uitschakelde. Onze zuiderburen hadden er een stuk minder moeite mee. Romelu Lukaku (wie anders?!) maakte al snel de 1-0. Een jubileumtreffer ook nog eens. Eden Hazard besliste het duel in Brussel nog voor rust.

In de 2e helft mocht invaller Alexis Saelemaekers nog zijn doelpuntje meepikken, op aangeven van Lukaku. De Belgen deden het dus goed en dat tegen de enige concurrent. Na 5 wedstrijden en 13 punten staat België fier bovenaan in groep E.

Duitsland-Armenië 6-0

Van de zuiderburen naar de oosterburen. Duitsland trof het lastige Armenië maar deze keer zonder dat lastige. Na de magere zege op het nietige Liechtenstein (2-0) moest de ploeg van Hansi Flick wat laten zien in eigen land. En dat gebeurde.

Bij rust stond het al 4-0 door doelpunten van Serge Gnabry (2 keer), Marco Reus en Timo Werner. Jonas Hofmann maakte de 5e Duitse treffer en Karim Adeyemi de laatste. Duitsland gaat zo Armenië voorbij in groep J en heeft nu 12 punten, goed voor de 1e plek.

Spanje-Georgië 4-0

De Spanjaarden verloren de vorige wedstrijd verrassend van Zweden (2-1) en hadden dus ook wat goed te maken. In Badajoz was het daardoor een schiettent op het Georgische doel. Bij rust was het 3-0 door toedoen van Jose Gaya, Carlos Soler en Ferran Torres. Pablo Sarabia maakte de 4-0.

Spanje staat voor even 1e in groep B met 10 punten uit 5. Zweden heeft 9 punten maar heeft ook pas 3 wedstrijden gespeeld.

Lewa zet Polen op 3-0

San Marino-Polen 1-7

Polen had het makkelijk bij San Marino. Met Robert Lewandowski in de ploeg was Polen uiteraard veel beter. De topspits van Bayern München maakte er 2. Karol Swiderski, Karol Linetty en Adam Buksa maakte de andere 3 Poolse goals. Nicola Nanni van San Marino maakte de eretreffer.

Polen gaat niet aan de leiding in groep I. Met 10 uit 5 duels is de 2e plaats voor Polen. Engeland staat fier bovenaan. Het won eerder op de dag met 4-0 van Andorra en heeft na 5 duels nog geen punt verloren.

Zwitserland-Italië 0-0

Zwitserland en Italië was op papier het mooiste affiche van de dag, maar stelde flink teleur. Er had nog wel een doelpunt moeten vallen want Italië kreeg net na rust een pingel. De specialist bij uitstek Jorginho miste, dat deed hij laatst ook al in de EK-finale. Toen zonder gevolgen, Italië werd Europees kampioen.

Deze keer met gevolgen want Italië verspeelde punten in groep C. Het was gelukkig voor de Azzurri tegen direct concurrent Zwitserland en dus blijft Italië bovenaan staan. De Italianen speelde eerder ook al gelijk met 1-1 tegen Bulgarije.

De Italianen hebben onder aanvoering van bondscoach Roberto Mancini wel een wereldrecord te pakken. De ploeg is al 36 wedstrijden ongeslagen. Geen land deed Italië dat ooit na.

Jorginho mist weer een penalty

Samenvatting Zwitserland-Italië