Pascal Struijk kon ook kiezen voor België, maar hoopt op WK met Oranje: 'Zou supertrots zijn'
i

Getty Images

Pascal Struijk kon ook kiezen voor België, maar hoopt op WK met Oranje: 'Zou supertrots zijn'

Eimert Pruis • 20:29, 23-10-2022 / Laatste Update: 22:08, 11-12-2023

Pascal Struijk is opgenomen in de 39-koppige voorselectie van Louis van Gaal voor het WK. De 23-jarige verdediger van Leeds United speelde zondagmiddag alweer zijn 66e wedstrijd in de Premier League voor Leeds United (2-3-verlies tegen Fulham), waar hij in juli 2020 plots de kans kreeg onder Marcelo Bielsa op weg naar promotie vanuit het Championship.

Als veelzijdige verdediger en middenvelder speelde de linkspoot zich de afgelopen 2 jaar in de Premier League in de kijker bij Oranje. Lange tijd leek ook zijn geboorteland België nog een optie, maar Struijk is vrij helder als hij daarnaar wordt gevraagd. "Ik denk dat ik mijn keuze nu duidelijk heb gemaakt: ik wil graag voor Oranje voetballen", vertelt de linkspoot, die is geboren in Deurne (bij Antwerpen), maar opgroeide in Den Haag. Hij speelde in de jeugd van ADO Den Haag en Ajax, voor hij in 2018 naar Leeds United vertrok.

"Het zou ook niet eerlijk zijn naar beide coaches, en naar de fans van Oranje en België als ik eerst zegt dat ik voor Oranje ga voetballen en dan toch ineens voor België kies. Of andersom. Dat zou niet eerlijk zijn", vindt Struijk.

"Ik wíl ook graag voor Oranje voetballen. Ik zou superblij en trots zijn als ik erbij zou zitten. Maar de enige manier waarop ik iemands keuze kan beïnvloeden is door mijn manier van spelen. Dus ik probeer zo goed mogelijk te spelen. Ik probeer mijn hoogste niveau te halen en het maximale te geven en zie ik wel wat zijn keuze wordt", zei Struijk, die dit seizoen bij Leeds vooral aan de zijkant wordt gebruikt.

"Ik speel nu als linksback, wat nieuw is voor mij. Maar ik denk dat ik me aan het ontwikkelen ben op deze positie. Als ik mijn spelerspakket als speler kan vergroten en verbeteren en meer ervaring kan opdoen is dat alleen maar goed voor mij", is Struijk van mening.