Patrick Lodewijks wil extra keeperstrainer voor EK: 'Kan mezelf niet in tweeën splitsen'
i

PRO SHOTS / Stefan Koops

Patrick Lodewijks wil extra keeperstrainer voor EK: 'Kan mezelf niet in tweeën splitsen'

Bart van der Wijst • 19:23, 04-01-2024 / Laatste Update: 12:56, 15-01-2024

Patrick Lodewijks heeft de KNVB gevraagd om voor het EK in Duitsland nog een keeperstrainer aan te stellen. Dat zegt de oud-doelman in gesprek met het Algemeen Dagblad. Lodewijks is van mening dat er zo meer aandacht komt voor de reservekeepers. Lodewijks heeft zijn idee voorgelegd aan Nigel de Jong, technisch directeur van de KNVB.

"Ik heb in 2021 al een EK gedaan met Oranje", begint hij zijn verhaal. "Bij zo’n toernooi ontstaat een heel andere dynamiek dan in een kwalificatiereeks. In korte tijd stapelen de wedstrijden zich op en heel veel aandacht is gericht op de eerste keeper, maar de andere twee doelmannen horen er ook écht bij. Die moeten óók het gevoel hebben dat ze ertoe doen", vindt Lodewijks.

Collega

Lodewijks is in feite dus op zoek naar een collega. "Ik kan mezelf niet in tweeën splitsen. Op een moment dat je richting een wedstrijd gaat, ligt de aandacht toch meer bij de nummer één, maar ook keeper twee en drie moeten zich elke training kunnen ontwikkelen en de best mogelijke feedback krijgen op wat ze doen."

Liverpool is een team dat al werkt met 2 keeperstrainers. De Nederlander John Achterberg krijgt daar sinds 2021 hulp van de Braziliaanse oud-wereldkampioen Claudio Taffarel.