Persconferentie Louis van Gaal in 10 quotes: 'Ik doe het niet voor mij, maar voor Nederland'

Eimert Pruis • 18:11, 17-08-2021 / Laatste Update: 18:57, 08-01-2024

Louis van Gaal was weer ouderwets op dreef bij zijn presentatie als nieuwe bondscoach. Hij ontkende een eerdere uitspraak over Oranje en sprak weer met zijn bekende (denigrerende) toontje naar de media. We hebben de persconferentie voor je samengevat in 10 typische Van Gaal-quotes.

1. "Als ik de KNVB was zou ik ook bij mij zijn uitgekomen. Ik zie ook de noodzaak ervan in. Wie moet het anders doen?"

2. "Vrienden van de media. Hier zitten we weer. Een nieuwe kennismaking met mijn vrienden van de media. Het is toch wat hè, dat ik hier al voor de 3e keer zit."

3. "Ik doe het niet voor mijzelf, maar voor Nederland. Ik heb altijd alles gedaan om het Nederlands voetbal te helpen. Ik heb alles te danken aan het Nederlands voetbal en daar wil ik graag wat voor terugdoen."

4. "Iedereen vindt mij nu de goeie trainer. De polls geven immers aan dat ik veel fans heb. Het volk heeft zich achter mij geschaard."

5. "We zitten nu in een andere tijd, de coronatijd. Ik heb al met 5 spelers gesproken. Via Zoom, Facetime en Teamers. Dat heb ik allemaal met verve gedaan."

6. "Ik wil fitte spelers hebben, maar Donyell Malen heeft maar 20 en 40 minuten gespeeld. Toch heb ik hem geselecteerd. Dat is niet 'des Van Gaals'. Het moet wel. Want er moet toch iemand een doelpunt maken."

7. "Het is een grote gok om mij te nemen, want ik ben een procestrainer. Als je mijn carrière ziet, zie je dat de eerste 3 maanden nooit zo geweldig gaan. De spelers moeten altijd wennen aan het regime Van Gaal."

8. "Mijn persoonlijke doel is om wereldkampioen te worden. Dat wil ik graag overbrengen op mijn spelers."

9. "De reacties van de internationals die ik heb gesproken waren heel enthousiast. De gesprekken duurden ook heel lang. Ik denk niet dat een bondscoach ooit een uur met een speler heeft gesproken. De spelers hadden behoefte aan duidelijkheid."

10. "Ik snap wel waarom kinderen denken dat ik streng ben. Dat komt omdat de vrienden van de media mij hebben neergezet als een 'strenge leraar'. Ik ben juist iemand die meer beloont dan straft. Belonen is veel effectiever dan straffen. Ik heb in mijn carrière nog nooit een speler een boete gegeven. Dat is wat, hè? Daar staan jullie van te kijken."

Overige kortere quotes die de top 10 niet hebben gehaald:

- "Dat zei ik 40 jaar geleden al."

- "Ik zou willen dat spelers zich niet altijd op de voorgrond willen stellen, maar het teambelang wel."

- "Ik wil de hiërarchie opschudden."

- "Waar jij het altijd over hebt in je krantje."

- "Je moet actie voeren tegen Qatar, maar dat moeten de bonden doen en niet de spelers. Ik heb begrepen dat de KNVB hierin voorop loopt."