🎥 | Pierre van Hooijdonk ziet vrouwelijke coaches in Eredivisie niet zitten: 'De voetbalwereld is niet de maatschappij'

Joris Kaper • 08:53, 11-12-2023 / Laatste Update: 18:24, 04-01-2024

Pierre van Hooijdonk kan na eerdere relletjes na zijn uitspraken weer de nodige kritiek tegemoet zien. De oud-voetballer vindt namelijk dat een vrouw niet kan worden aangesteld als hoofdtrainer bij een Eredivisieclub bij de mannen. Dat zei de voetbalanalyticus zondagavond in Studio Voetbal.

Van Hooijdonk is niet verrast dat er weinig vrouwen actief zijn in het mannenvoetbal. "Vind je dat echt vreemd? De voetbalwereld is een haantjeswereld. Ik kan me niet voorstellen dat Sarina Wiegman in de kleedkamer stapt bij een team met gasten als Rafael van der Vaart", zegt de oud-voetballer.

Geloofwaardigheid

Van Hooijdonk lichtte zijn keuze aan tafel verder toe. In zijn ogen missen de vrouwen in de 'haantjeswereld' van de mannen een stukje geloofwaardigheid. "Waarom niet? Nou, dan vraag ik me af of jij wel eens in een kleedkamer hebt gezeten", zegt Van Hooijdonk. "We mogen het toch zeggen? Het gaat mij om een stukje geloofwaardigheid dat je moet hebben ten opzichte van je spelersgroep. Ik zeg niet dat ze geen geloofwaardigheid hebben, maar wel minder dan een man. Het gaat er mij niet om wie er beter is, maar het is gewoon hoe het is."

'Voetbalwereld is niet de maatschappij'

Pierre is daarna nog niet klaar: "Alles moet doorbroken worden tegenwoordig. Ik denk dat het in veel zaken in de maatschappij zeker kan en ook al gebeurt, maar een vrouwelijke hoofdtrainer in de eredivisie... Ik denk dat je dan echt onderschat wat dat gaat hebben met betrekking tot uitwedstrijd met publiek. Het hoeft voor mij ook niet te gebeuren. Vrouwen en mannen zijn gelijk voor mij, maar ik geef alleen maar aan wat voor effect het zou hebben op de voetbalwereld. De voetbalwereld is niet de maatschappij", aldus de oud-spits.

Kritiek

Van der Vaart voorspelt al dat Van Hooijdonk weer behoorlijk wat kritiek kan verwachten, maar daar zit de voormalig spits niet mee. "Ik ga niet voor de populariteitsprijs."

Spitse oneens met Van Hooijdonk

Sherida Spitse was het duidelijk niet eens met Van Hooijdonk. "Ik hoop dat Pierre geen gelijk krijgt en ik denk ook echt dat het in de toekomst nog wel gaat gebeuren. Sarina Wiegman heeft kwaliteiten die ook best in het mannenvoetbal goed kunnen werken. Je moet niet kijken of iemand een man of een vrouw is, maar gewoon puur naar de kwaliteiten". De 33-jarige aanvoerder van de Oranje Leeuwinnen wil na haar spelerscarrière ook graag trainer worden. "En liever bij een mannenteam dan bij een vrouwenteam, dat lijkt me wel een uitdaging", aldus de international in Studio Voetbal.

Bekijk het hele fragment van Studio Voetbal hier!