Pijnlijk! Check deze dramatische Ajax-statistieken na 4 maanden Maurice Steijn
i

Getty Images

Pijnlijk! Check deze dramatische Ajax-statistieken na 4 maanden Maurice Steijn

Matthijs Nijhuis • 16:17, 24-10-2023 / Laatste Update: 19:41, 04-01-2024

Maurice Steijn werd maandag de laan uit gestuurd door Ajax. Na een 131 dagen crisis was het 4-3 verlies tegen FC Utrecht de druppel voor de Amsterdammers. De Haagse hoofdtrainer verzamelde in 4 maanden tijd de meest angstaanjagende statistieken. Het AD zet de 4 pijnlijkste feiten op een rijtje.

Lees ook: René van der Gijp tipt alvast nieuwe Ajax-trainer: ‘Iemand met ervaring en overzicht’

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ajax zit op dit moment in de langste reeks zonder overwinningen OOIT. Er werd 2 maanden geleden, op 24 augustus 2023, voor het laatst gewonnen. Een spannende wedstrijd was het niet: Loedogorets werd van het veld gespeeld (1-4) in de voorronde van de Europa League. Sindsdien heeft Ajax al 8 wedstrijden punten laten liggen. De gestaakte wedstrijd tegen RKC Waalwijk wordt hierbij buiten beschouwing gelaten, omdat die nog niet is afgelopen.

Slechtste puntengemiddelde ooit

Maurice Steijn gaat de boeken in als de slechtste Ajax-trainer ooit. Althans, als we puur naar de resultaten kijken. In 11 wedstrijden pakte hij gemiddeld slechts 0,9 punt. In de eredivisie zijn de cijfers van Steijn het ergst: in 7 wedstrijden pakte hij gemiddeld 0,7 punt met Ajax.

Tegengoals uit zijn oren

De 4 tegengoals op bezoek bij FC Utrecht waren geen uitzondering. Ajax incasseerde dit seizoen in 7 duels al 16 treffers. Het leidt tot een doelsaldo van -5, het slechtste in deze fase van het seizoen sinds 1964.

Expected points

De laatste jaren zijn de expected goals ook steeds populairder aan het worden. Liefhebbers van data berekenen de puntenwaarde van een team aan de hand van de kansen, het spel en het verleden. Ajax heeft 5 punten gepakt, maar had op basis van data nu 7 punten moeten hebben. Op basis van de expected points-ranglijst staat Ajax ook keihard onderaan.