Pijnlijke penaltystatistiek van Jasper Cillessen in de Eredivisie wordt door Luuk de Jong nog pijnlijker
i

Pro Shots

Pijnlijke penaltystatistiek van Jasper Cillessen in de Eredivisie wordt door Luuk de Jong nog pijnlijker

Sjors Tanis • 18:18, 30-10-2022 / Laatste Update: 02:12, 08-01-2024

Jasper Cillessen slaagde er tegen PSV voor de 11e keer niet in om in een Eredivisie-wedstrijd een strafschop te keren. PSV-spits Luuk de Jong wist de 33-jarige keeper vlak na rust te verschalken tegen NEC (3-0).

De rake pingel was overigens de 2-0.

Redding bij Oranje

Cillessen staat al niet bekend als een penaltykiller. In 2015 slaagde hij er na 27 pogingen eindelijk in om een strafschop te stoppen. Dat gebeurde in het duel van Oranje met Wales, waarbij Joe Allen de ongelukkige was.

Het bekendste penaltymoment met Cillessen in de hoofdrol vond plaats tijdens het WK in Brazilië, toen hij voor de penaltyserie werd gewisseld voor Tim Krul. Laatstgenoemde groeide tegen Costa Rica uit tot penalty- en volksheld.

Bijlow

Zondag werd Cillessen tegen PSV voor de 11e keer in de Eredivisie gepasseerd. Nog nooit slaagde de sluitpost van voorheen Ajax en daarvoor NEC, de club waar hij deze zomer terugkeerde, erin om een penalty te keren. Daarmee doet hij het slechter dan Niki Mäenpää (9 keer gepasseerd), Justin Bijlow en Wesley de Ruiter (7).

Totale statistieken

In zijn carrière stond Cillessen volgens Transfermarkt 52 keer oog-in-oog met een penaltynemer. 42 keer werd hij geklopt, 10 keer kwam Cillessen als winnaar uit de 'strijd' waarbij ook een paar keer door een tegenstander werd gemist. De laatste strafschoppen in dienstverband bij Valencia wist hij wel te keren, maar gingen de rebounds tegen Levante (José Campagna) en FC Barcelona (Lionel Messi) er alsnog in.

Samen met Andries Noppert, Mark Flekken, Remko Pasveer en Bijlow maakt Cillessen deel uit van de voorlopige WK-selectie. Binnenkort maakt bondscoach Louis van Gaal de definitieve selectie bekend.

Check hier een interview met Cillessen na PSV - NEC: