Politie Rotterdam pakt 2 dagen voor Klassieker 11 Feyenoord-fans op
i

Pro Shots

Politie Rotterdam pakt 2 dagen voor Klassieker 11 Feyenoord-fans op

Joris Kaper • 15:16, 20-01-2023 / Laatste Update: 02:12, 08-01-2024

De Rotterdamse politie heeft vrijdagochtend 11 Feyenoord-fans opgepakt na een uitgebreid onderzoek naar de harde kern, dat al anderhalf jaar loopt. Dat meldt onder meer het AD. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De aanhoudingen hebben niks te maken met de komende Klassieker tussen Feyenoord en Ajax, die zondag op het programma staat. De opgepakte fans zullen die wedstrijd vrijwel zeker missen. Ze worden verdacht van bedreiging, discriminatie, belediging, vernieling en brandstichting. Het gaat om mannen tussen 20 en 36 jaar en komen onder meer uit Rotterdam, Gouda, Uden en Nijmegen.

Schandalige spandoeken

De meesten van hen waren volgens de politie betrokken bij de schokkende spandoeken die rond de Conference League-finale in Tirana werden getoond. Daarop werd onder meer burgemeester Aboutaleb met de dood bedreigd.

Bekladding

3 anderen zouden achter de bekladding zitten van het huis van de Rotterdamse wethouder Robert Simons. Zijn huis werd afgelopen zomer ondergekalkt met beledigende teksten, waarschijnlijk omdat hij als raadslid stevige uitspraken had gedaan over eerdere misdragingen van Feyenoord-fans.

Brandstichting

Een 29-jarige man uit Rijswijk wordt gezien als de leider van de groep. Ook hij zit vast. Hij zou onder meer de initiator zijn van de spandoeken in Tirana, maar ook van de brandstichting in de sportschool van Paul van Dorst, voorzitter van LHBTI-supportersvereniging Roze Kameraden.

RJK

In alle zaken werd de naam RJK gebruikt, een term voor een fanatieke groep jonge Feyenoord-hooligans. "We hebben de kern van de RJK hiermee te pakken", aldus een rechercheur. De 29-jarige 'leider' van de groep noemt hij degene die 'alles op heeft gezet.' Volgens de politie gaat het om een man met een hoge opleiding en een goede carrière. "Iemand die je niet zou verwachten in deze groep. Hij was de initiator van meerdere acties."