Politie wil een vingerscan voordat jij het stadion inloopt 🔍
i

ANP

Politie wil een vingerscan voordat jij het stadion inloopt 🔍

Matthijs Nijhuis • 19:29, 23-05-2023 / Laatste Update: 09:30, 08-01-2024

Nederlandse politievakbonden zijn groot fan van het plan om vingerscanners te gebruiken in voetbalstadions. Ze opperden dit plan vanochtend bij de KNVB. Supporters worden dan geïdentificeerd met hun vingerafdruk voordat ze het stadion mogen betreden.

Na een seizoen waarin voetbalgeweld voor behoorlijk veel gezeik heeft gezorgd, denken veel mensen na over nieuwe veiligheidsmaatregelen. Niemand is de vliegende aanstekers, de stilgelegde wedstrijden of de vechtende supporters al vergeten.

Veiligheid

Sinds 6 april zijn de regels flink aangescherpt. Als er met voorwerpen wordt gegooid of als supporters het veld betreden, wordt een wedstrijd definitief stilgelegd. Dat is inmiddels al 4 keer gebeurd. Met een vingerscanner zouden 'fans' met een stadionverbod niet stiekem binnen kunnen komen.

De vraag is hoe veilig dat plan echt is. Een database met vingerafdrukken moet dan wel goed beschermd kunnen worden. De KNVB moet onderzoek doen naar de haalbaarheid van het voorstel. In een reactie op de vakbonden geeft de bond toe "de controle op stadionverboden verder te willen verscherpen."