Poolse media kunnen het niet geloven, 1 punt tegen Oranje: 'Dit was een sensatie!'
i

Pro Shots

Poolse media kunnen het niet geloven, 1 punt tegen Oranje: 'Dit was een sensatie!'

Eimert Pruis • 12:20, 12-06-2022 / Laatste Update: 03:47, 12-12-2023

Nederland en Polen maakten er een vermakelijke avond van in de Kuip. Het Nations League-duel eindigde in een 2-2-gelijkspel. Poolse media konden hun ogen niet geloven en schreven het euforische gelijkspel van zich af. Na de afgang tegen België (6-1) een punt tegen het grote Oranje.

"Een verrassing in Rotterdam: Polen speelt gelijk tegen Nederland", kopt Sport Dziennik boven het wedstrijdverslag om vervolgens in de intro te schrijven dat de prestatie van Polen 'een grote verrassing’ genoemd mag worden.

'Lastig om optimistisch te zijn'

"Voor de wedstrijd was het voor de fans lastig om optimistisch te zijn, omdat het team van Czeslaw Michniewicz 3 dagen geleden nog met 6-1 verloor in België", aldus de sportwebsite. De bondscoach had gezegd zijn ploeg op een aantal plekken te wijzigen en hield woord. Grote ster Robert Lewandowski ontbrak. Hij kreeg rust.

Niemand had dit verwacht

Maar zonder de superster, schrijft het medium, 'toonde Polen een zeer goede tactische discipline waardoor het in de eerste helft geen tegendoelpunt kreeg.' Dat Polen een gelijkspel eruit zou slepen zonder Lewandowski had Sport Dziennik niet verwacht.

Bijna zelfs winst

"Polen was zo dichtbij, maar pakt wel een belangrijk punt", begint Przeglad Sportowy. "De wedstrijd was voor een aantal minuten fantastisch in Rotterdam na de 2-0-voorsprong. Jammer genoeg bleek het niet voldoende te zijn voor de winst."

'Sensatie'

De openingstreffer van Matty Cash, die doelman Mark Flekken verschalkte na halfslachtig ingrijpen van Daley Blind, noemt het sportmedium 'een sensatie’. "Het begin van de tweede helft was zelfs nóg beter, toen Piotr Zielinski scoorde." Maar Przeglad Sportowy zag ook dat Davy Klaassen en Denzel Dumfries binnen 3 minuten de stand weer gelijk trokken. "Het hevige gevecht duurde tot de laatste snik, maar uiteindelijk grepen de wit-roden een zeer belangrijk punt tegen de Nederlanders."

Cash juicht na de openingsgoal

'Wedijveren met een Europees topland'

Op zondagochtend verschijnt een commentaar op Przeglad Sportowy. "Zelfs zonder de leiders Robert Lewandowski en Kamil Glik toont Polen aan dat het kan wedijveren met een Europees topland. Deze wedstrijd bewees dat Polen zonder de iconen, maar met een goed georganiseerde defensie in staat is om punten te pakken." Bij de sportkrant heerst optimisme over de toekomst als Robert Lewandowski en Kamil Glik ermee stoppen. "Het is geen drama geworden op het veld, terwijl de steunpilaren van de afgelopen jaren ontbraken."

Prikkeldraad

Over Oranje schrijft het dagblad: "Ze hebben veel individuele klasse, maar hadden problemen om door ons prikkeldraad te komen, want van dichtbij schoten ze niet vaak. Maar we kunnen ook niet zeggen dat we echt trots kunnen zijn op dit team. Onder de Paulo Sousa speelden we beter voetbal. Nu waren onze momenten tijdelijk uitbarstingen." Al leverde dat Polen dus wel een punt op.

'Realiteit blijkt niet zo wreed'

Voor de fans was er geen reden om met een goed gevoel uit te kijken naar het duel met Nederland in de Kuip, schrijft Super Express. In Brussel verloor Polen met klinkende cijfers (6-1), 'een pijnlijke les', en Nederland won weer overtuigend van België. "Genoeg reden tot zorg bij de Poolse fans", schrijft het medium. "Maar de realiteit blijkt niet zo wreed te zijn." Al nam Oranje volgens Super Express 'in korte tijd de hoop op een zege weg.'