Poolse minister wil onderzoek naar rellen bij AZ - Legia: 'Dit was een systematische actie tegen Poolse burgers'
i

Getty Images

Poolse minister wil onderzoek naar rellen bij AZ - Legia: 'Dit was een systematische actie tegen Poolse burgers'

Matthijs Nijhuis • 19:34, 07-10-2023 / Laatste Update: 08:26, 07-01-2024

In Polen laten ze het er niet bij zitten! Nadat de wedstrijd AZ - Legia Warschau op vrijdag uitbarstte in rellen, werden er 2 spelers van de Poolse ploeg opgepakt. De plaatsvervangend minister van Polen, Pawel Jablonski, heeft even gebabbeld met de Nederlandse ambassade in Warschau. Hij zou graag een onderzoek willen zien naar wat er heeft plaatsgevonden tijdens de wedstrijd.

Lees ook: AZ speelt het met 10 man klaar in Alkmaar en verslaat Legia Warschau

De spelers, Josué Pesqueira en Radovan Pankov, werden opgepakt op verdenking van mishandeling van een Alkmaarse steward. "Ik heb protest aangetekend bij de ambassadeur", aldus Jablonski. "We hebben te maken met zeer ernstige vermoedens dat er systematische acties zijn geweest van Nederlandse diensten en de stad Alkmaar tegen Poolse burgers."

Kijk even naar jezelf

De minister verklaart dat de Nederlandse ambassade graag meewerkt aan een onderzoek. In onze eigen politiek reageert men iets terughoudender. Justitieminister Dilan Yeşilgöz kon de kritiek in ieder geval niet waarderen: "Ik heb liever dat hij eerst even naar zijn eigen club kijkt", zei ze in een reactie. Voor het duel in Alkmaar zouden supporters van de Poolse club de ingang van het stadion hebben bestormd, waarbij 3 ME’ers gewond raakten.