PL-duel tussen United en Leeds NIET uitgezonden, Britten boos: 'Hoe dan?'

Trevor Wagener • 14:47, 08-02-2023 / Laatste Update: 02:29, 12-12-2023

Veel voetbalfans in Engeland en verder in Groot-Brittannië zijn niet bepaald blij: op deze woensdag 8 februari wordt namelijk wel het duel om de FA Cup tussen Sunderland en Fulham live op televisie uitgezonden, maar de inhaal-Premier League-wedstrijd tussen grootheid Manchester United en Leeds United niet. De reden is op z'n zachtst gezegd bizar te noemen.

Lees ook: Leeds United vreest voor degradatie en zet trainer op straat

De ploeg van manager Erik ten Hag mag zich opmaken voor een 2-luik met het team dat teleurstellend 17e staat. Naast de pot van vanavond treffen de ploegen elkaar ook aanstaande zondag om 12 februari (aftrap in Leeds om 15.00 uur). De woensdagavond-wedstrijd betreft namelijk een inhaalduel.

Waarom in te halen?

De eigenlijke wedstrijd op Old Trafford, die op 8 september gepland stond, werd afgelast na het overlijden van Koningin Elizabeth II. Doordat de duels van Leicester (bij Tottenham) en Arsenal (bij stadsgenoot Brentford) destijds minder politiekrachten nodig hadden, ging er een streep door het aanvankelijke affiche en werd 8 februari als nieuwe datum gekozen.

Deze datum kon alleen 'lukken' als zowel United als Leeds geen zogeheten replay moesten spelen in de 4e ronde om het toernooi van de FA Cup. Dit lukte, waardoor het treffen tussen Sunderland en Fulham wél op (betaalde) televisie wordt uitgezonden.

United - Leeds niet op tv in Engeland

De competitieclash tussen United en Leeds zou doorgaans meer kijkers trekken, maar van die pot zal niks worden geseind. Waarom? De originele wedstrijd, die van 8 september dus, werd destijds niet aangekocht door een groot televisieplatform. Doordat dat niet is gebeurd, kan het inhaalduel van vandaag ook niet 'zomaar' worden uitgezonden.

Bijzonder: de wedstrijd van aanstaande zondag is wél live te zien in Engeland. Sky Sports heeft de rechten bemachtigd en zal de game verzorgen. Fans die vanavond wel íets van United - Leeds mee willen krijgen, zullen het via de radio- en of andere social media-kanalen moeten doen. In Nederland is de pot uiteraard te bekijken via Viaplay.