Dit verdienden de Nederlandse ploegen tot nu toe in Europa
i

ANP

Dit verdienden de Nederlandse ploegen tot nu toe in Europa

Jeroen Rooseboom • 08:53, 14-12-2023 / Laatste Update: 20:05, 04-01-2024

Het Nederlandse voetbal is dit seizoen met 4 clubs vertegenwoordigd in Europa. Naast een kans om te schitteren op internationaal niveau, bieden de competities ook de kans om flink wat geld binnen te harken. Dit hebben Feyenoord, PSV, Ajax en AZ tot dusverre verdiend met hun resultaten vanaf de groepsfase.

Voor dit overzicht kijken we puur naar het prijzengeld dat de Nederlandse clubs tot dusverre hebben verdiend in Europa, dus worden de inkomsten uit bijvoorbeeld ticketverkoop en de coëfficiëntenpot buiten beschouwing gelaten. Logischerwijs wordt in de Champions League de grootste jackpot verdeeld. Alleen al als startpremie ontvangen de deelnemende clubs een gegarandeerd bedrag van 15.640.000 euro.

PSV harkt miljoenen binnen

Het bereiken van de achtste finales van de Champions League is voor PSV niet alleen op sportief gebied belangrijk. Ploegen die het tot de knock-outfase schoppen mogen 9,6 miljoen euro extra bijschrijven. Uiteraard ontvingen de Eindhovenaren al ruim 15 miljoen euro nadat ze zich via de voorronden verzekerden van een Champions League-ticket.

Door de zeges in de groepsfase op RC Lens (1-0) en Sevilla (2-3) komt daar nog 5,6 euro bij. Een gelijkspel in de Champions League is goed voor 9 ton. PSV speelde gelijk bij Lens (1-1) en thuis tegen Sevilla (2-2) en Arsenal (1-1). Het brengt het totaal op 33,54 miljoen euro.

Feyenoord op ruim 20 miljoen

Feyenoord ontving naast de startpremie al 2 keer 2,8 miljoen euro voor een overwinning in de groepsfase van de Champions League. De ploeg van Arne Slot won van Celtic en Lazio. Dat brengt de totale inkomsten van Feyenoord tot nu toe op 21,24 miljoen euro. Bij die CL-miljoenen is het gebleven, nadat Feyenoord in extremis verloor van Celtic (2-1). In 2024 gaan de Rotterdammers verder in de Europa League.

Prijzengeld Ajax in Europa League

Ajax is dit seizoen actief in de Europa League en ontving daar zonder een wedstrijd te spelen al 3.630.000 euro voor. De Amsterdammers wonnen dit seizoen nog niet in de groepsfase, maar speelden wel 2 keer gelijk. Per gelijkspel in de groepsfase van de Europa League keert de UEFA 210.000 euro uit.

De prijzenpot van Ajax is dit seizoen gevuld met 4,05 miljoen euro. Na de winter kan Ajax fluiten naar Europa League-voetbal. De hekkensluiter in de groep zou nog wel de reddingsboei van de Conference League kunnen grijpen.

Lees ook: TV-gids: hier kijk je live naar Ajax – AEK Athene

AZ is ook weer een paar miljoen rijker

AZ overleefde 2 Conference League-voorronden en plaatste zich daardoor voor de groepsfase van het 3e clubtoernooi van Europa. De Alkmaarders werden beloond met een startbedrag van 2.940.000 euro. Na 4 speelronden staat AZ op 2 zeges. Dat leverde nog een miljoen euro op. AZ verdiende dus 3,94 miljoen euro.

De Alkmaarders zijn nog in de race voor overwintering, maar dan moet de afsluitende groepswedstrijd uit tegen Legia Warschau gewonnen worden.

Geld uit coëfficiëntenranking en tv-pot

Naast beloningen voor resultaten ontvangen clubs ook geld op basis van de coëfficiëntenranglijst en uit de tv-pot die onder de deelnemers wordt verdeeld. PSV en Feyenoord ontvingen voorafgaand aan de start enkele miljoenen uit de coëfficiëntenpot. Die bedragen zijn nog niet opgeteld bij de hierboven benoemde inkomsten.