Primeur in Flevoland: Almere City voor het eerst naar Eredivisie, exit FC Emmen
i

Pro Shots

Primeur in Flevoland: Almere City voor het eerst naar Eredivisie, exit FC Emmen

Sjors Tanis • 22:02, 11-06-2023 / Laatste Update: 03:37, 12-12-2023

Almere City FC speelt in het seizoen 2023/24 voor het eerst in de Eredivisie. De jongste profclub van Nederland, pas sinds 2005 actief op het 2e niveau, zorgde ervoor dat FC Emmen na een jaar op het hoogste niveau weer afdaalt naar de Keuken Kampioen Divisie. Almere City won met 2-1 in Emmen, nadat het dinsdag al 2-0 werd in Flevoland. Totaal: 4-1.

Almere City was 18 seizoenen actief in de Keuken Kampioen Divisie. Dit seizoen werd de ploeg van trainer Alex Pastoor 3e, waardoor het de play-offs in mocht. Na FC Eindhoven, VVV-Venlo, werd ook Emmen aan de kant gezet. Emmen, dat afscheid neemt van coach Dick Lukkien, promoveerde in 2022 direct terug naar de Eredivisie nadat het een jaar eerder degradeerde na 3 seizoenen op het hoogste niveau.

Check ook: STEM! Welke promovendus geef jij de meeste kans in de Eredivisie?

Wie promoveren, wie degraderen?

FC Emmen was de nummer 16 van de Eredivisie en was zo veroordeeld tot de nacompetitie. Eerder al promoveerden Heracles Almelo en PEC Zwolle rechtstreeks naar de Eredivisie. Heracles werd kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. FC Groningen en Cambuur waren al gedegradeerd. Lukkien is volgend seizoen trainer in Groningen.

Lees ook: Sinds invoering nieuwe promotiesysteem degradeerden er iedere keer 3 teams uit Eredivisie

Emmen de bal, maar kansen blijven uit

Van het, in elk geval door eigen fans, verwachte stormachtige begin van Emmen was in de 1e helft geen sprake. Emmen had wel veel de bal, maar miste de overtuiging om echt gevaarlijk te worden. Toch kwam Emmen voor rust nog bijna op voorsprong. Jeremy Antonisse haalde uit, maar trof met een hard schot de paal. Na de hervatting trok Almere City het duel snel naar zich toe.

Check hier de goals van Almere City:

(tekst gaat verder onder de video)

Rajiv van La Parra opende de score, door na een voorzet van Anthony Limbombe ineens binnen te tikken. Amper 2 minuten later liep de club uit Flevoland verder uit. Jorrit Smeets nam de bal fraai en doeltreffend op de schoen, nadat de muur eerst nog een vrije trap van Limbombe had gekeerd.

Emmen gaf nog niet op. Jari Vlak scoorde voor de thuisclub, nadat doelman Nordin Bakker eerst nog een schot van Ole Romeny had tegengehouden. Daar bleef het bij, waardoor Almere City zich een Eredivisie-club mag noemen.

Check hier het moment dat het feest losbarst bij Almere City: