Protesteren omdat je niet betaald krijgt? 'Qatar zet je gewoon het land uit'
i

ANP

Protesteren omdat je niet betaald krijgt? 'Qatar zet je gewoon het land uit'

Jeroen Rooseboom • 20:39, 24-08-2022 / Laatste Update: 07:16, 08-01-2024

De stroom aan negatieve berichten over hoe Qatar omgaat met de arbeiders die de stadions voor het komende WK bouwen, blijft maar groeien. Nu meldt The Washington Post dat deze arbeiders gedeporteerd worden als ze protesteren tegen de slechte werkomstandigheden.

De Amerikaanse krant zegt dat het oliestaatje 10-tallen arbeiders heeft vastgehouden en gedeporteerd nadat zij meededen aan een protest. De gastarbeiders, voornamelijk afkomstig uit India en Pakistan, kregen niet betaald van hun werkgever. Als beloning voor hun harde werken werden ze pardoes het land uitgezet. Dat zeggen arbeidsrechtactivisten tegen The Post.

Lees ook: Oranjefans zien tentenkamp in woestijn en alcoholvrij WK Qatar niet zitten: 3.000 kaarten verkocht

7 maanden niet betaald

Dit soort protesten zijn zeldzaam, omdat veel arbeiders bang zijn voor de consequenties. Minstens 60 arbeiders werden gearresteerd. Sommigen van hen zijn al meer dan 7 maanden niet betaald. Een woordvoerder van de arbeidsrechtactivisten zegt dat iedereen die bij het protest was is gedeporteerd. "Deze arbeiders protesteerden omdat ze niet betaald kregen. Dit is niet vergelijkbaar met wat er tijdens de Arabische Lente gebeurde."

Een Qatarese overheidsfunctionaris reageerde in een statement op de beschuldigingen. "Deze mensen zijn gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde. Het incident wordt nog onderzocht." Over het niet betalen van de salarissen zei hij: "Alle achterstallige betalingen worden betaald door het Ministerie van Arbeid. Dit bedrijf werd al onderzocht door de autoriteiten vanwege het niet betalen van salarissen."

Over het deporteren van de arbeiders hield hij wijselijk zijn mond.