PSV-directeur is boos op de KNVB: 'Tegen Ajax werd niet eens een vooronderzoek ingesteld'
i

Getty Images

PSV-directeur is boos op de KNVB: 'Tegen Ajax werd niet eens een vooronderzoek ingesteld'

Sjors Tanis • 14:11, 06-11-2022 / Laatste Update: 00:04, 12-12-2023

Algemeen directeur Marcel Brands van PSV vindt dat de KNVB met 2 maten meet. Volgens Brands kreeg PSV een boete van 20.000 euro, terwijl Ajax voor vergelijkbaar wangedrag van de aanhang niet werd gestraft.

Het ging om het duel om de Johan Cruijff Schaal. "Er werd van 2 kanten gezongen. Daar irriteerden wij ons ook aan, want wij denken: ga gewoon achter je ploeg staan en laat de tegenstander met rust", zei Brands in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie.

'Valt niet uit te leggen'

"We kregen een rapport van de KNVB waarin per minuut stond weergegeven wat er werd gezongen. Ajax stond vermeld in dat rapport, maar desondanks werd er niet eens een vooronderzoek ingesteld", liet Brands weten. "Het gaat me niet om Ajax, maar hoe kan ik aan onze achterban uitleggen waarom er met 2 maten wordt gemeten? Dat valt niet uit te leggen."

Lees ook: Op deze zender kijk je live naar topper tussen Ajax en PSV (en de andere Eredivisie-duels)

Ajax en PSV spelen zondag tegen elkaar in de Eredivisie. PSV-supporters zijn niet welkom in de Johan Cruijff Arena. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam trof zaterdagochtend voor haar ambtswoning een spandoek aan die vermoedelijk was ophangen door supporters van PSV.

Brands: 'Zeker niet kinderen erbij betrekken'

Op het doek stond een verwijzing naar de zoon van Halsema, die in 2019 werd betrapt met een wapen op zak. Brands keurde het gedrag van de fans af. "Iedereen mag het ergens niet mee eens zijn, maar ik vind niet dat je mensen in hun privésituatie moet storen", aldus de PSV-directeur. "En je moet zeker niet de kinderen van mensen erbij betrekken."

Lees ook: Zo verliep de topper tussen Ajax en PSV de laatste jaren in Amsterdam

Brands stuurde Halsema eerder al een brief als reactie op het besluit om de PSV-fans te weren. "Ik heb daarin aangegeven dat ik benieuwd was of ook Amsterdamse supportersvakken vandaag leeg zouden blijven. Ze antwoordde dat Ajax een aantal stadionverboden had uitgedeeld."