PSV-fans niet welkom bij volgende editie Ajax-PSV vanwege spreekkoren
i

Pro Shots

PSV-fans niet welkom bij volgende editie Ajax-PSV vanwege spreekkoren

Joris Kaper • 18:56, 22-08-2022 / Laatste Update: 08:10, 12-12-2023

PSV-fans zijn niet welkom in Amsterdam bij de volgende wedstrijd tegen Ajax. Dat liet burgemeester Femke Halsema van Amsterdam de Eindhovenaren vrijdag per brief weten. De beslissing is genomen nadat tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal eind juli (3-5) onder meer antisemitische spreekkoren te horen waren.

De wedstrijd staat op 6 november gepland, maar bij de ontmoeting zijn dus geen PSV-supporters aanwezig. 'De maat is vol,' zo schrijft burgemeester Halsema in een brief aan PSV-directeur Marcel Brands. "Ondanks herhaalde waarschuwingen zijn tijdens de wedstrijd door een grote groep PSV-supporters massaal en langdurige (antisemitische) spreekkoren, kwetsende liederen en zeer onsmakelijke verwensingen aan een aantal Ajax-spelers ten gehore gebracht", aldus Halsema.

'Elke wedstrijd raak'

Halsema constateert dat er vanaf 2017 bij iedere wedstrijd sprake is geweest "van het roepen van leuzen als 'Alle Joden aan het gas'." Eerder is al gewaarschuwd dat bij herhaling van de spreekkoren maatregelen genomen zouden worden.

Verwensingen voor Ihattaren en Bergwijn

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal, die door PSV met 3-5 werd gewonnen, klonken er ook doodsverwensingen aan oud-PSV'ers Mohamed Ihattaren en Steven Bergwijn. Toen werd al overwogen om de wedstrijd stil te leggen, maar omdat uiteindelijk de spreekkoren ophielden is dat niet gebeurd, aldus burgemeester Halsema.