PSV laat geen spaan heel van AZ en gaat als foutloze winterkampioen 2024 in

Brian Vesseur • 22:56, 17-12-2023 / Laatste Update: 21:15, 05-01-2024

De AZ-fans die nog hoop hadden dat hun club wél kon winnen van PSV, kwamen na 16 minuten voetballen van een koude kermis thuis. PSV stond op dat moment al met 3-0 voor tegen AZ. Uiteindelijk wonnen de Eindhovenaren met 4-0 op zondagavond.

Peter Bosz, trainer van PSV, koos tegen AZ weer voor de 'Feyenoord-variant'. Jerdy Schouten stond dus centraal achterin.

PSV kwam razendsnel op voorsprong tegen AZ. AZ-linksback David Møller Wolfe speelde de bal te kort terug op de keeper, waardoor Malik Tillman de bal kon onderscheppen. Keeper Hobie Verhulst dacht het nog wel te redden, maar schopte zodoende tegen de kuit van Tillman. De VAR kon maar tot 1 logisch besluit komen: penalty voor PSV. Luuk de Jong wist wel raad met die mogelijkheid: 1-0 voor PSV.

Gas, gas, gas!

De Eindhovenaren besloten vol door te gaan met gas geven in het AFAS Stadion en dat leverde vrij snel nog 2 doelpunten op. Eerst was het Ismael Saibari die mocht afronden, omdat de verdediging van AZ eerder in de PSV-aanval nergens te bekennen was. In de 16e minuut maakte Sergiño Dest er 3-0 van. De back - gehuurd van FC Barcelona - maakte zijn eerste doelpunt in het shirt van PSV in alle competities.

Wissels

AZ-trainer Pascal Jansen besloot dat het na 35 minuten wel genoeg was en wisselde liefst 3 keer. Dani de Wit, Kenzo Goudmijn en Ibrahim Sadiq kwamen in het veld voor Djordje Mihailovic, Tiago Dantas en Ernest Poku. Op het eerste oog moesten die wissels meer strijdkracht opleveren.

In de rust waren de cijfers enorm schrijnend voor AZ, met 0 schoten en slechts 24 procent balbezit.

Alleen De Jong doet AZ nog pijn

Het werd íetsje rustiger in de tweede helft, maar AZ kwam er nog steeds totaal niet aan te pas. In de 57e minuut werd de Alkmaarse verdediging weer geslecht: De Jong zorgde voor de 4-0. Vlak daarna kwamen de laatste wissels van AZ in het veld. Myron van Brederode kwam erin voor Ruben van Bommel, even later werd Wolfe vervangen voor Denso Kasius. Uiteindelijk eindigde AZ de wedstrijd met 1 schot, in de 89e minuut.

Foutloos seizoen

PSV speelt tot nu toe een foutloos seizoen in de Eredivisie. De 16 wedstrijden die PSV tot nu toe afwerkte in de Nederlandse competitie, werden allemaal gewonnen. Het gat met achtervolger Feyenoord is zodoende al 10 punten. Sterker nog: alleen FC Emmen was in januari van 2023 een keer te sterk voor PSV. Voor de rest verloren de Eindhovenaren geen enkele wedstrijd in de Eredivisie in 2023.

PSV speelt op donderdag nog tegen FC Twente in de tweede ronde van de KNVB Beker. AZ komt een dag eerder in actie tegen HHC Hardenberg.