‘PSV, NEC én KNVB in de problemen door zaken te doen met Russische clubs'
i

Getty Images

‘PSV, NEC én KNVB in de problemen door zaken te doen met Russische clubs'

Matthijs Nijhuis • 11:06, 12-12-2023 / Laatste Update: 10:23, 15-01-2024

Tientallen grote voetbalclubs liggen onder vuur voor transferdeals met Russische teams, meldt Follow the Money. De speurneuzen hebben een grootschalig onderzoek gepresenteerd, waaruit blijkt dat ook clubs zoals PSV en NEC het risico lopen dat ze de sancties tegen Rusland hebben overtreden. Ook de KNVB zit mogelijk in de problemen.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022 gelden er strenge sancties voor Rusland. Voetbalclubs zoals PSV en NEC hebben grote risico's genomen door transfergeld (bedoeld voor Russische clubs) vast te houden. De Europese sanctieregels verbieden namelijk om meer dan een ton aan te houden voor Rusland.

Transfergeld

In het geval van PSV gaat het om de transfersom voor middenvelder Guus Til, die voor ongeveer 3 miljoen van Spartak Moskou werd gekocht. NEC pikte Lars Olden Larsen op bij Nizjni Novgorod. Het geld is gestald op een rekening van de KNVB, waardoor de bond ook in de problemen kan komen. Jaap van Baar, financieel directeur bij PSV, heeft aan FTM laten weten dat de club "niks verkeerds" heeft gedaan.