Qatar trommelt voor WK wereldwijd politie op, inclusief Champions League-traangasspuiters
i

Getty Images

Qatar trommelt voor WK wereldwijd politie op, inclusief Champions League-traangasspuiters

Marcel Roes • 18:30, 05-11-2022 / Laatste Update: 22:44, 11-12-2023

Een WK voetbal organiseren is geen gering klusje. Dat vergt nogal wat van de infrastructuur, bestuurders en beveiligers van een land. Nogal vervelend dus als een landje ietwat te klein is om dat allemaal zelf aan te pakken. Juist, we hebben het over Qatar.

Het golfstaatje telt zo'n 2,8 miljoen inwoners, waarvan er maar circa 300.000 geboren zijn in Qatar. Dat maakt het land afhankelijk van buitenlandse hulp. Ook de politietroepen die bij het WK 2022 worden ingezet, zullen voor een groot deel bestaan uit buitenlanders.

Volgens The Sun worden er 1,2 miljoen bezoekers verwacht tijdens het toernooi. Om dat in goede banen te leiden, is er politiehulp nodig vanuit de VS, Groot-Brittannië, Turkije, Zuid-Korea, Frankrijk, Italië en Pakistan.

Polis-Özel-Hareka

Enkele corpsen die worden opgetrommeld zijn bijzonder. Uit Turkije komt bijvoorbeeld Polis-Özel-Harekat over, die binnenlands terrorisme bestrijden en niet zachtzinnig optreden tegen de Koerdische bevolking.

Traangas

En uit Frankrijk komt de oproerpolitie de boel in de gaten houden. Die waren verantwoordelijk voor het sprayen van traangas rondom de Champions League-finale van 2022. Ook kinderen, zwangere vrouwen en invaliden kregen toen dat spul in hun ogen. De finale moest door de rellen worden uitgesteld.