'Quincy Promes vraagt Russisch paspoort aan en wil zo uitlevering aan Nederland ontlopen'
i

Pro Shots

'Quincy Promes vraagt Russisch paspoort aan en wil zo uitlevering aan Nederland ontlopen'

Joris Kaper • 12:32, 11-12-2022 / Laatste Update: 00:28, 12-12-2023

Quincy Promes wordt mogelijk Rus. Volgens berichten in Russische media heeft zijn club Spartak Moskou een paspoort aangevraagd voor de 30-jarige Nederlander. Waarschijnlijk wil hij met het verkrijgen van het Russische paspoort de rechtsgang in Nederland ontlopen.

Promes wordt in Nederland verdacht van het neersteken van een neef. Ook wordt hij verdacht van drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

De Russische voetbalverslaggever Ivan Karpov meldt dit nieuws. En hij schrijft op zijn Telegram-kanaal dat de kans ook groot is dat de naturalisatie van Promes gaat lukken. Hij verwijst daarbij naar de Braziliaanse voetballers Malcom en Claudhino. De spelers van Zenit Sint-Petersburg kregen afgelopen herfst ook de Russische nationaliteit.

Strafzaak

In oktober is de strafrechtszaak tegen de oud-international begonnen, die in maart verder gaat. Karpov: "Tegen Antocha (de bijnaam van Promes bij Spartak) speelt in zijn thuisland een strafzaak met betrekking tot drugs."

Journalist Aleksandr Prosvetov van het Russische Bobsoccer: "Promes is allang gesetteld in Rusland, waar hij zich thuis voelt. Maar het Russische staatsburgerschap zou hem ook beschermen tegen mogelijke vervolgingen in zijn thuisland."

Prosvetov wijst erop dat Rusland geen eigen burgers uitlevert aan het buitenland. "Dat is de essentie van dit initiatief. Spartak bemiddelt bij de autoriteiten voor een persoon die veel voor de club heeft gedaan en die ze niet wil verliezen".

Rechtszaak

Promes speelde van 2014 tot 2018 voor Spartak Moskou. Na een jaar Sevilla kwam hij in 2019 terecht bij Ajax. In februari 2021 keerde Promes terug naar Spartak, nadat bekend werd dat hij in Nederland een neef zou hebben neergestoken. Naast poging tot moord wordt Promes verdacht van drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie.

Goalgetter bij Spartak

Quincy Promes speelde dit seizoen 23 wedstrijden voor Spartak waarin hij 17 keer scoorde. Ook gaf hij 7 assists. In 2017 werd hij in Rusland voetballer van het jaar. Onlangs kwam hij nog in het nieuws vanwege een grote vechtpartij tijdens de uitwedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg.