Raakt Lionel Messi een Ballon d'Or kwijt? Franse justitie start onderzoek
i

Getty Images

Raakt Lionel Messi een Ballon d'Or kwijt? Franse justitie start onderzoek

Bart van der Wijst • 13:43, 07-01-2024 / Laatste Update: 11:08, 15-01-2024

Lionel Messi is de beste voetballer aller tijden. Tenminste, puur als we kijken naar het aantal Ballon d'Ors dat hij op zak heeft. Toch raakt hij er mogelijk eentje kwijt. Dat schrijven Franse media. In dat land loopt onderzoek naar de Gouden Bal van Messi uit 2021. Rondom die uitreiking is mogelijk fraude gepleegd.

Messi pakte in dat jaar de Ballon d'Or ten koste van Robert Lewandowski. Dat terwijl de Poolse spits in dat jaar het doelpuntenrecord in de Bundesliga van de legendarische Gerd Müller evenaarde. Ook werd hij kampioen werd Bayern München en won hij de wereldbeker voor clubteams. Ondanks dat kreeg Messi 613 stemmen en Lewandowski 'maar' 580.

Lobbyen voor Messi

Messi zelf werd topscorer van LaLiga bij Barcelona, al werd hij in de competitie slechts derde. Wel loodste hij Argentinië naar de eindzege in de Copa América. In de zomer stapte hij transfervrij over naar Paris Saint-Germain.

Daar begon volgens het Franse Le Monde het gelobby om Messi aan zijn zevende Gouden Bal te helpen. Volgens de krant kreeg Pascal Ferré, hoofdredacteur van France Football, dat de Ballon d'Or uitreikt, verschillende cadeaus van PSG. Messi maakte hij in zijn beginperiode slechts 1 goal in Ligue 1. Wel had hij er al 5 in liggen in de Champions League op het moment dat de Gouden Bal werd uitgereikt.

Onderzoek naar Neymar en PSG

De vondst van Le Monde kwam nadat het medium eigenlijk onderzoek deed naar belastingontduiking bij de transfer van Neymar in 2017. Daarbij zou PSG hulp hebben gekregen van Gerald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Afdankertje Lewandowski

Robert Lewandowski stond niet met lege handen na de uitreiking van de Ballon d'Or in 2021. Speciaal voor hem werd de Gerd Müller Trophy in het leven geroepen voor de meest scorende spits in een seizoen. Messi won ook in 2023 de Gouden Bal. Daar was een stuk minder rumoer over; Messi bezorgde Argentinië de wereldtitel op het WK in Qatar.