Racisme-rel Vinícius: VAR ontslagen, 4 mannen opgepakt voor ophangen pop
i

Getty Images

Racisme-rel Vinícius: VAR ontslagen, 4 mannen opgepakt voor ophangen pop

Eimert Pruis • 13:10, 23-05-2023 / Laatste Update: 17:18, 11-12-2023

VAR-scheidsrechter Iglesias Villanueva is door de Spaanse voetbalbond RFEF uit zijn functie gezet. De reden is zijn twijfelachtige optreden tijdens Valencia-Real Madrid rondom de rode kaart voor Vinícius Júnior, die duidelijk last had van racistische 'fans'. Naast Villanueva zouden nog 5 VAR-scheidsrechters aan de kant zijn geschoven. De Spaanse politie heeft ondertussen 4 mannen opgepakt wegens het ophangen van een pop, die Vinícius moest voorstellen.

Volgens Spaanse media wordt het Villanueva verweten dat hij een onjuist beeld van de situatie toonde aan scheidsrechter Ricardo de Burgos Bengoetxea. Die kreeg enkel de klap van Vinícius richting tegenstander Hugo Duro te zien en niet de daden van Duro zelf, die de Braziliaan daarvoor bij de keel had gegrepen.

Racisme voor en tijdens wedstrijd

Vinícius kreeg daarop een rode kaart en Duro kwam ermee weg. Voorafgaand aan die rode kaart was Vinícius al bij aankomst bij Mestalla slachtoffer van racistische opmerkingen, iets wat zich tijdens de wedstrijd vanaf de tribune doorzette. Hij werd door 'supporters' van Valencia uitgemaakt voor mono, wat in het Spaans aap betekent. De Braziliaan wees de daders nog tijdens de wedstrijd aan, maar er werd niet ingegrepen.

Nog 1 keer assistent-VAR

Zijn dubieuze optreden kost Villanueva de kop, terwijl 5 andere VAR-scheidsrechters ook niet langer voor de Spaanse bond actief zullen zijn. Opvallend genoeg ondersteunt Villanueva nog wel de VAR bij de wedstrijd tussen Real Betis en Getafe van woensdag, aangezien hij al voor dat duel was ingepland voordat hij ontslagen werd.

Vier mannen vast voor eerdere racistische actie tegen Vinícius

De Spaanse politie heeft dinsdag, 2 dagen na een volgend racisme-incident tegen Vinícius Júnior, 4 mannen aangehouden voor eerder wangedrag tegen de Braziliaan. De 4 worden ervan verdacht in januari een pop van de 22-jarige aanvaller van Real Madrid te hebben opgehangen aan een brug vlak bij het trainingscomplex van de club. Op een spandoek daaronder stond "Madrid haat Real".

3 fanatieke 'supporters'

De actie was eind januari, de nacht voor de stadsderby tegen rivaal Atlético Madrid. Volgens de Spaanse politie zijn 3 van de verdachten aanhangers van een fanatieke supportersgroep van een niet genoemde Madrileense club.