Rai Vloet moet 2,5 jaar brommen voor veroorzaken dodelijk ongeval met 200 kilometer per uur

Eimert Pruis • 15:08, 03-04-2023 / Laatste Update: 10:03, 12-12-2023

Rai Vloet moet 2,5 jaar de gevangenis in voor het veroorzaken van het dodelijk ongeluk op de A4. De oud-voetballer van onder meer Heracles Almelo hoorde dat maandag van de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder 3,5 jaar cel geëist.

Voor de rechtbank is bewezen dat de 27-jarige middenvelder door roekeloos rijden een ongeluk op de snelweg A4 heeft veroorzaakt waarbij de 4-jarige Gio Roos uit Zoetermeer om het leven kwam. Omdat Vloet zwaar onder invloed van alcohol was, heeft de rechter hem ook rijontzegging voor de duur van 4 jaar opgelegd.

Vloet was afwezig

Vloet was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Hij hoeft ook niet meteen de gevangenis in, omdat er nog beroep mogelijk is.

'Hij heeft onomkeerbaar verlies en immens leed toegebracht'

"Hij heeft roekeloos gereden en is met zeer hoge snelheid op een auto gebotst waarin een gezin zat met kinderen. De ouders en het zusje zijn ook gewond geraakt. Het is uiterst onverantwoord om met te veel drank op ontzettend hard te rijden, zonder te remmen. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan. Er is onomkeerbaar verlies en immens leed toegebracht aan de familie. Ze zullen een dierbaar kind voor altijd moeten missen", aldus de rechtbank.

'Hij deed er alles aan om straf te ontlopen'

"Vloet reed rond de 203 kilometer per uur, had het gaspedaal volledig ingedrukt en heeft niet geremd of een poging gedaan om weg te sturen", zei de officier van justitie eerder. "Zo snel rijden is een welbewuste keuze. En de verdachte heeft vlak na het ongeluk er alles aan gedaan om onder zijn straf uit te komen."

Bloeddoorlopen ogen

Volgens het OM werd Vloet met "bloeddoorlopen ogen en ruikend naar alcohol" aangetroffen na de crash. Ook was de snelheid "absurd hoog". Vloet gaf de schuld aan de cruise control. Hij was naar eigen zeggen bezig met de afstelling daarvan en dat ging niet helemaal goed. Volgens Vloet viel het met dat dronkenschap wel mee.

'Zonder na te denken ga je dan rijden'

"Ik weet dat ik 2, 3 glazen sterke drank op had", zegt Vloet. "Ik was op een feestje in Amsterdam, in coronatijd nog, het feest werd voortijdig beëindigd", zei Vloet tijdens de rechtszaak. "Ik zou in Amsterdam blijven, maar we maakten een nieuw plan: naar Rotterdam gaan. Zonder na te denken ga je dan rijden... Ik was op mijn stuur bezig met mijn cruise control en op dat moment gebeurde het ongeluk."

Heracles stuurde Vloet weg

Vloet speelde tot begin vorig jaar voor Heracles Almelo, maar stapte over naar FC Astana in Kazachstan en voetbalt tegenwoordig voor het Russische FK Oeral. Heracles besloot hem te schorsen nadat was gebleken dat zijn betrokkenheid bij het dodelijke ongeval groter was dan hij eerder had beweerd.