Rapport: 'Franse politie vertoonde crimineel gedrag bij Champions League-finale'
i

Getty Images

Rapport: 'Franse politie vertoonde crimineel gedrag bij Champions League-finale'

Trevor Wagener • 23:45, 17-10-2022 / Laatste Update: 08:37, 12-12-2023

De behandeling van supporters bij de Champions League-finale in Parijs door de Franse politie was crimineel gedrag. Dat stelt een onafhankelijk onderzoek voorgezeten door professor in de rechten Phil Scraton, die ook het onderzoek naar de Hillsborough-ramp in 1989 leidde.

Een Frans senaatsonderzoek in juli weet de chaos op 28 mei aan een gebrek aan voorbereiding door de Franse autoriteiten en de Europese voetbalbond UEFA aan slecht uitgevoerde veiligheidsmaatregelen. Die chaos ontstond vermoedelijk omdat er valse kaarten in omloop waren. Als gevolg daarvan stonden er voor de poorten van het Stade de France lange wachtrijen. De Franse politie gebruikte traangas, ook tegen voetbalfans die in de rij stonden te wachten.

Rapport CL-finale

"De aanhoudende willekeurige politieaanvallen op supporters en de niet-uitgelokte inzet van traangas bij mannen, vrouwen en kinderen in openbare ruimten, waren roekeloos en gevaarlijk. Het zorgde voor misdadige aanvallen", concludeerde het rapport. "Aanhoudende fouten in publieksmanagement brachten ernstige schade toe aan de gezondheid en het welzijn van de supporters."

Volgens het onderzoek blijkt duidelijk uit de verklaringen van de supporters dat ze in gevaar zijn gebracht door agressief optreden van de politie, ineffectieve veiligheidsmaatregelen en het falen van het veiligheidsplan voor het stadion.

Meer uitkomsten

De Franse autoriteiten gaven in 1e instantie de aanhangers van Liverpool de schuld van de chaos, maar al snel bleek dat er heel wat mis was met de organisatie rond de finale. De Europese voetbalbond UEFA besloot daarop onafhankelijk onderzoek te laten doen. De uitkomsten van dat onderzoek worden volgende maand verwacht.