Vinícius Júnior laat critici zwijgen door met voeten te spreken: 'Dans waar je maar wil'

Trevor Wagener • 16:19, 19-09-2022 / Laatste Update: 23:40, 11-12-2023

Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior kende een merkwaardige zondag. Met zijn ploeg won hij de stadsderby bij Atlético (1-2) na goals van zijn maatjes Rodrygo en Federico Valverde. Vinícius was zowel voor, tijdens als na het duel hét onderwerp van het gesprek om na afloop dé perfecte tweet te plaatsen.

De 22-jarige Braziliaan kreeg de voorbije week veel kritiek van Pedro Bravo. De voorzitter van de Spaanse bond voor voetbalmakelaars was het niet eens met Vinícius' manier van juichen. De danspasjes van de aanvaller zouden niet respectvol zijn, volgens Bravo.

"Als hij de samba wil dansen moet hij naar het Sambódromo van Rio gaan", zei Bravo toen op de tv. "Hier (in Spanje) moet je je medespelers respecteren en stoppen je als een aap te gedragen." Bravo bood hierna zijn excuses aan, maar toen had de vonk het lontje al gevonden.

Racistische Atlético-fans

Voor aanvang van het duel 'waarschuwde' Atlético-aanvoerder Koke Vinícius al. Hij kon 'problemen' verwachten als hij bij het vieren van een goal wéér een dansje zou doen. "Iedereen mag juichen hoe hij wil, maar bij zulke dingen kan je reacties verwachten", zei de middenvelder.

In de geest van hun captain gingen Atlético-supporters voor de aftrap nog een stap verder. Een paar te ver, wel. Zij zongen in grote getale racistische liedjes en noemden Vinícius daarin een aap.

Vinícius, die zijn danspasjes verklaarde door te zeggen dat het zijn manier van het uiten van vreugde is, had lak aan alle kritiek. En terecht: na de goal van Rodrygo dansten alle Koninklijken mee.

Moddergooien over en weer

Naderhand schreef Atlético-aanvaller Matheus Cunha op Twitter dat Koke's woorden in ieder geval niet verkeerd bedoeld waren. Ook haalde hij een eerdere reactie van Vinícius aan. "Vini's post ging niet over Koke. Het ging over de racist (Bravo) die door de microfoon praatte op TV."

Volgens Cunha hoeft men Koke niets te verwijten. "Iedereen die hem heeft horen spreken, weet dat wat hij zei klopte. Iedereen mag doen wat hij of zij wil na het maken van een doelpunt." Iets waar Vinícius het ongetwijfeld mee eens zal zijn. "Dans waar je maar wil!", schreef de aanvaller op Twitter.

El puto post de Vini nunca fue por Koke, fue por un racista que tenía un micrófono en un programa de tv. cualquiera que haya visto la entrevista sabe que lo que dijo nuestro capitán tenía razón. cada uno hace lo que quiere cuando anota. https://t.co/FOQoARSN8m

— Matheus Cunha (@mathcunha20) September 19, 2022

Baile donde quieras… @RodrygoGoes pic.twitter.com/2fu372LEdr

— Vini Jr. (@vinijr) September 18, 2022