Real Sociedad verliest van Espanyol mede door curieus moment scheidsrechter Lahoz
i

Pro Shots

Real Sociedad verliest van Espanyol mede door curieus moment scheidsrechter Lahoz

Eimert Pruis • 19:09, 28-11-2021 / Laatste Update: 04:38, 12-12-2023

Het dit seizoen in LaLiga zo goed presterende Real Sociedad is bij Espanyol tegen de 2e seizoensnederlaag aangelopen. Antonio Mateu Lahoz, scheidsrechter van beroep, was van grote invloed op de 1-0-nederlaag.

De vlam sloeg in de 65e minuut in de pan van het RCDE Stadium. De ref kreeg bij een Sociedad-aanval de bal tegen zich aan, die werd licht van richting veranderd. Hij gaf voordeel en in die aanval scoorde Alexander Isak fraai. Niets aan het handje zou je zeggen.

ALTIJD een scheidsrechtersbal

Plots veranderde Lahoz van gedachte en floot hij voor een scheidsrechtersbal. Blijkbaar schreeuwde de VAR iets in zijn oor want even daarvoor was hij nog zo overtuigend met het geven van voordeel. Na lang overleg en veel discussie op het veld bleek dat de FIFA-regels geen ruimte laten voor interpretatie wanneer de arbiter de bal raakt. In ALLE gevallen is het dan een scheidsrechtersbal.

En dus keurde Lahoz het doelpunt af. Een ongelooflijke beslissing met veel gevolgen. Real Sociedad kon namelijk de koppositie pakken (zei het met 1 à 2 wedstrijden meer dan de concurrentie.

Het enige moment van Espanyol in de wedstrijd levert het enige doelpunt op

Espanyol slaat toe als Sociedad treurt

De Koninklijke (Sociedad) was zichtbaar aangeslagen en de Basken moest even op adem komen. Op dat moment sloeg Espanyol toe in de tegenaanval. Raul de Tomas schoot op de keeper en in de rebound vond Yangel Herrera wel het net. Deze keer zag Lahoz geen reden om de treffer af te keuren.

Ondanks de nederlaag staat Real Sociedad, dat hiervoor alleen op de 1e speeldag verloor (van FC Barcelona), nog steeds 2e in LaLiga. In 15 wedstrijden verzamelde Sociedad 29 punten. Op verliespunten kunnen Sevilla en Atlético Madrid de Baskische ploeg nog passeren op de ranglijst.

Isak denkt hier te scoren, maar Lahoz keurt het nog af