Real Sociedad wint bekerfinale van 2020 na een hoop VAR-gedoe

Bart van der Wijst • 01:31, 04-04-2021 / Laatste Update: 00:02, 09-01-2024

Real Sociedad heeft de Copa del Rey van 2020 gewonnen. 2020 ja, dat lees je goed. Hoe dat zit leggen we je hieronder uit. In de finale werd de eeuwige rivaal verslagen, Athletic Bilbao: 1-0. Mikel Oyarzabal werd de matchwinner, hij knalde een penalty binnen. Dat gebeurde overig na een hoop VAR-gedoe.

In een regenachtig Sevilla was de 1e helft niet om aan te gluren, er gebeurde bar weinig. Na de thee was er echter meteen spektakel, al was het in negatieve zin.

Werkwoord VARren

De grote vraag was of een handsbal direct na rust van Iñigo Martínez binnen óf buiten het strafschopgebied werd gemaakt. Het leek er binnen, maar na het langdurig bekijken van de beelden werd er geen penalty gegeven. Even later was het dan toch écht een pingel. Diezelfde Martínez liep op knullige wijze onderuit in de 16: strafschop!

Ook kreeg Martínez rood van de scheidsrechter, maaaaar.... VAR! Na het bekijken van de beelden kwam de scheidsrechter toch tot de conclusie dat het geen rood maar geel was voor Martínez. Beslissing teruggedraaid, penalty blijft staan. Die werd geraakt door Oyarzabal, die daarmee Real Sociedad naar de overwinning schoot. Want in het restant van de wedstrijd (+8 minuten blessuretijd) kon Athletic Bilbao niks meer creëren. Dus ging de Copa del Rey van 2020 naar Real Sociedad.

2020

Zoals gezegd was dit de finale van het seizoen 2019/2020. De bekerfinale was, in tegenstelling tot de Nederlandse versie, uitgesteld vanwege de coronacrisis. Dus mochten Real Sociedad en Athletic Bilbao vanavond strijden om het zilverwerk. Die prijs ging naar Sociedad, maar voor Bilbao is er nog een kans. Zij spelen namelijk over 2 weken de bekerfinale van het huidige seizoen tegen Barcelona.