Realistische Van Gaal is kritisch: 'Als we niet winnen verdienen we niet kampioen te worden'
i

Getty Images

Realistische Van Gaal is kritisch: 'Als we niet winnen verdienen we niet kampioen te worden'

Eimert Pruis • 01:20, 02-09-2021 / Laatste Update: 17:27, 13-12-2023

Bondscoach Louis van Gaal had bij zijn rentree liever gewonnen natuurlijk, maar 1 punt tegen een fantastisch Noorwegen is misschien zo slecht nog niet. Dat erkende Van Gaal ook bij de NOS. "De tegenpartij heeft het gewoon fantastisch gedaan. Wij waren veel te onzorgvuldig, maar dat komt ook door de wijze zoals Noorwegen heeft gespeeld."

De intentie was goed en ook aan alle aanwijzingen van Van Gaal lag het niet. "We speelden om te winnen, maar dat is niet gelukt. We hebben gewoon veel te veel balverlies geleden in situaties dat het niet hoefde. Bij hen staan er 8/9 mensen achter de bal en dan is het moeilijk. Dan moet je creatief zijn en dat waren we niet. We hadden de vorm ook niet."

Had Nederland niet via een Wout Weghorst bijvoorbeeld voor de 2-1 moeten gaan. "Ja maar het had ook zomaar 2-1 voor hen kunnen zijn. En als je onzorgvuldig bent dan komt de bal ook niet bij Weghorst. De corners en vrije trappen kwamen allemaal niet aan."

Wat moet er dan anders volgens de alwetende Van Gaal? "We moeten als team functioneren, dat doen zij wel. We kunnen hier heel veel van leren. We missen op dit moment de kwaliteit om een wedstrijd als deze te winnen."

De gouden pik van Van Gaal werkte want concurrent Turkije gaf in de 98e minuut een 2-1-voorsprong weg tegen Montenegro. "Je weet dat ik altijd het geluk aan mijn kont heb hangen. Wij moeten nu gaan winnen, net als de rest. De druk is overal even groot. Als wij niet winnen verdienen we ook niet om kampioen van de groep te worden."