📈 | Record voor Portugal! Dit zijn de dikste overwinningen van andere toplanden
i

ANP

📈 | Record voor Portugal! Dit zijn de dikste overwinningen van andere toplanden

Matthijs Nijhuis • 15:51, 12-09-2023 / Laatste Update: 00:58, 12-12-2023

Portugal mocht gisteren de geschiedenisboekjes erbij pakken na een 9-0 overwinning op tegenstander Luxemburg. Het is de dikste overwinning ooit voor de Portugezen! Hoe doen de andere toplanden het in die ranking? Het AD zette de monsterscores van de beste landen op een rij.

Laten we even beginnen met Nederland. Wanneer hebben wij voor het laatst écht dik gewonnen? 2011 is het antwoord. In de kwalificaties voor het EK van 2012 werd het 11-0 tegen San Marino. Dat waren nog eens tijden! Robin van Persie maakte toen maar liefst 4 doelpunten.

Argentinië (12-0 tegen Ecuador)

De huidige wereldkampioen is al jaren ijzersterk, mede dankzij sterspeler Lionel Messi. Toch hebben deze Zuid-Amerikanen hun grootste overwinning niet aan Leo te danken. Hun record stamt uit 1942, toen Ecuador met 12-0 werd ingemaakt werd op het Zuid-Amerikaanse kampioenschap in Montevideo.

Frankrijk (10-0 tegen Azerbeidzjan)

Azerbeidzjan werd in 1995 vernederd door Frankrijk tijdens de EK-kwalificaties. Doelpuntenmakers waren onder andere een jonge Zinédine Zidane en Youri Djorkaeff. Het werd 10-0 voor de Fransen, een kunstje wat Mbappé en co nog niet hebben herhaald.

Engeland (0-13 tegen Ierland)

Even terug naar de steentijd: de dikste winst voor Engeland komt uit 1882! 10 jaar na de eerste interland ooit won Engeland met 0-13 van Ierland. Dat gaat waarschijnlijk niet meer verbeterd worden...

Italië (9-0 tegen Verenigde Staten)

Italië opende het bal op de Olympische spelen van 1948. In de eerste wedstrijd maakte gli Azzurri gehakt van de Verenigde Staten: 9-0. Forza Italia!

Spanje (13-0 tegen Bulgarije)

Ten slotte de Spanjaarden, die hun grootste zege ooit maakten in 1933. Wij kunnen ons vooral de 12-1 tegen Malta herinneren. Deze Spaanse overwinning kostte Oranje een plek op het EK. In Nederland begon het gerucht dat er sprake was van omkoping. Of dat terecht is, is nog maar de vraag. Het voetbal in Malta was destijds zeker een zooitje te noemen, maar Nederland heeft nooit verder onderzoek gedaan naar de vreemde gang van zaken.