Dit is wat er gebeurt met Jong FC Utrecht als FC Utrecht degradeert uit de Eredivisie
i

ANP

Dit is wat er gebeurt met Jong FC Utrecht als FC Utrecht degradeert uit de Eredivisie

Pim Huberts • 18:16, 01-10-2023 / Laatste Update: 15:42, 08-01-2024

FC Utrecht heeft niet zo'n lekkere seizoenstart: na 7 duels staat de club op slechts 3 punten. Zelfs Almere City bleek beter. Maar belangrijker nog: de ploeg van trainer Ron Jans staat op een degradatieplaats. Als FC Utrecht degradeert uit de Eredivisie komt het terecht in dezelfde competitie als Jong FC Utrecht. Maar mag dat wel?

Het korte antwoord: nee. Wij leggen je uit wat er dan gebeurt.

Wat gebeurt er met Jong FC Utrecht als FC Utrecht degradeert uit de Eredivisie?

Als een club uit de Eredivisie met een Jong-team in de Keuken Kampioen Divisie degradeert, dan degradeert het Jong-team ook. FC Utrecht (of Ajax) zal dus bij degradatie niet tegen Jong FC Utrecht of Jong Ajax spelen in de KKD. Jong FC Utrecht of Jong Ajax degraderen naar de Betnation Divisie (vroeger: Tweede Divisie).

KNVB

De KNVB beschrijft de regel (artikel 10) als volgt: "Ingeval een eerste elftal van een betaaldvoetbalorganisatie, die met haar tweede elftal deelneemt aan de eerste divisie seizoen 2023/’24, degradeert uit de eredivisie seizoen 2023/’24, dan zal het betreffende tweede elftal rechtstreeks degraderen uit de eerste divisie."

Extra beloftenteam

Wel zal er dan ruimte zijn voor een extra beloftenteam in de KKD. De logische keuze zal dan uitvallen op Jong Almere City of Jong Sparta, beiden uitkomend op het 3e niveau.