Dit schrijven de regels over de 'handsbal' bij de 2-2 van PEC tegen Ajax
i

Pro Shots

Dit schrijven de regels over de 'handsbal' bij de 2-2 van PEC tegen Ajax

Brian Vesseur • 23:47, 17-12-2023 / Laatste Update: 20:31, 04-01-2024

Er was een hoop onduidelijkheid over de 2-2 van Lennart Thy tegen Ajax. Voorafgaand aan de goal maakte Apostolos Vellios hands. Toch greep scheidsrechter Joey Kooij niet in en kwam ook VAR Sander van der Eijk niet op de lijn. Maar aanvallend hands dan? Dat is toch altijd hands? Nee, niet meer. Dit schrijven de regels over de 2-2 van Thy.

Was de goal in het seizoen 2021 gevallen, dan was de goal afgekeurd. Destijds was aanvallend hands altijd hands. Dat werd vanaf het seizoen 2021/22 afgeschaft.

Regels handsbal bij goal Lennart Thy

De IFAB, dat over de regels gaat, bepaalde dat een goal alleen afgekeurd moest worden als er in aanloop naar de goal hands werd gemaakt door de doelpuntenmaker zelf. Dat was hier niet het geval, omdat Vellios de bal toucheerde. In dat geval bepalen de scheids en VAR of het gaat om een bewuste of opzettelijke handsbal.

Wedstrijdverloop

Ajax was op een 2-0-voorsprong gekomen tegen PEC Zwolle, door 2 doelpunten van Brian Brobbey. Thy maakte er na een uur spelen 2-1 van, waarna hij in de slotfase voor de gelijkmaker zorgde. Eerder werd er gedacht aan buitenspel van Thy bij dat doelpunt, maar dat bleek niet het geval: Ar'Jany Martha hief het buitenspel op.

Reactie van tijdelijke Ajax-trainer

Michael Valkanis, die even de honneurs waarneemt bij Ajax door de afwezigheid van John van 't Schip, reageerde ook op de 2-2. Op de persconferentie zegt hij: "Ik ga niet over de VAR of iets dergelijks praten. De bal ging in het net en uiteindelijk moeten we leren. We hadden het vandaag (zondag, red.) veel beter kunnen doen. We hadden de wedstrijd af kunnen maken, want het stond 2-0."