Reserveleeuwen brullen niet, maar winnen wel van Wales: blessuretijd levert nog 2 goals op

Eimert Pruis • 00:38, 09-06-2022 / Laatste Update: 10:27, 12-12-2023

Het nieuwe Oranje, de reserveleeuwen of het alternatieve Nederlands elftal (B-keuze mag je niet zeggen van bondscoach Louis van Gaal) heeft gewonnen bij Wales. Het Nations League-duel der 2e elftallen (hopelijk mag dat wel Van Gaal?) leek gelijk te worden door een late treffer van Wales. Diep in blessuretijd scoorde Wout Weghorst alsnog: 1-2.

Het Nederlands elftal gaat zo aan kop van Groep 4 in League A van de Nations League. Alleen de groepswinnaars mogen straks in knock-outduels strijden om de Nations League-titel.

Veel wijzer geworden, vooral in de 2e helft

Voor Van Gaal was het vooral een duel om van te leren. Wie valt erop en hoe gaat het 343-systeem met 2 aanvallende middenvelders achter een diepe spits? Veel positiefs was er niet te melden, maar veel wijzer zal de bondscoach wel zijn geworden. 2e helft was een stuk beter van de reserveleeuwen. Dus gebruik ze voortaan in de 2e helft, daar zijn het immers reservespelers (invallers) voor.

4 wedstrijden in 11 wedstrijden

Van Gaal had dus zijn hele elftal omgegooid. Hij moest ook wel want Oranje speelt (net als heel veel andere landen) 4 wedstrijden in 11 dagen. Dus de elftallen voor alle wedstrijden heeft hij allang in zijn hoofd zitten. Het betekende het debuut voor Jerdy Schouten en Jordan Teze. Ook Noa Lang, Wout Weghorst, Cody Gakpo en Hans Hateboer kregen een zeldzaam kansje in de basis.

Snelste geel als debutant ooit

Teze was direct opvallend bij zijn debuut. De PSV-verdediger trok in de 3e minuut aan de noodrem en dat leverde hem geel op. De snelste gele kaart voor een debutant, ongetwijfeld. En dat was het ook.

Teze schrikt als hij geel ziet bij zijn debuut

Feestvierende Welshmen

Wales haalde vorig week voor het eerst sinds 64 jaar het WK. Dat deden de Welshmen door Oekraïne te verslaan in de finale van de play-offs. Gareth Bale was toen de grote man, maar hij kreeg geen basisplek. De spelers van Wales hebben zoveel gefeest dat ze rust kregen. Bondscoach Rob Page voerde 7 wijzigingen door.

Saai evenwicht

De 2 alternatieve elftallen hielden elkaar in de beginfase aardig in het evenwicht. Oranje leek de controle te hebben, maar veel kansen leverde het niet op. Wales probeerde het in de counter, maar ook daar zat niet te veel kracht en snelheid in.

Wales wordt brutaler

De eerste kansjes waren voor de thuisploeg. Wales werd onder luid gejuich van de tienduizenden in Cardiff steeds brutaler en testte Mark Flekken enkele keren. Heel zware testen waren het niet. Harry Wilson (vrije trap) en Daniel James (afstandsschot) maakten het Flekken niet moeilijk. Zelf deed Flekken wel even moeilijk. Hij wilde de bal over een tegenstander heen schieten maar schoot tegen hem aan. Tot zijn grote opluchting ging de bal achter en niet in zijn doel.

Gakpo krijgt grootste Oranje-kans

Pas in het laatste kwartier van de 1e helft begon Oranje wat aan te dringen. De bal ging goed rond, maar rond de 16 kon Nederland vooralsnog weinig potten breken. In het hele 1e bedrijf kwam Oranje tot geen fatsoenlijk schot op doel. Alleen Gakpo mocht in de 45e minuut doorlopen en kreeg een grote kans. Hij schoot via een Wales-lichaam echter naast.

Geweldig begin 2e helft

Het begin van Oranje van de 2e helft was al een stuk beter dan de hele 1e helft samen. Het balletje ging rond, nog steeds was er af en toe dom balverlies maar dat werd snel hersteld. Het leverde een vrije trap op van Teun Koopmeiners (net naast) en diezelfde Koopmeiners scoorde zowaar in de 50e minuut. Op aangeven van de aardig debuterende Schouten zocht hij de hoek uit. Commentator Frank Snoeks reageerde gelaten. Dat terwijl het toch het afscheid is van de befaamde en ook vervloekte Oranje-commentator. Bovendien was het de 1e goal van Koopmeiners en de 1e assist van Schouten in Oranje.

Na vijftig minuten spelen kunnen we een doelpunt noteren, en meteen ook de eerste assist van Jerdy Schouten. Teun Koopmeiners schuift de bal hard in de verre hoek. Het staat 1-0 voor Oranje.#walned pic.twitter.com/hwTJYZPwgc

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) June 8, 2022

Oranje viert het 1e doelpunt in Cardiff

Nieuwe Oranje speelt wat beter

Langzaam kwam er wel wat meer schwung in het commentaar. Daar gaf het spel van het nieuwe Oranje ook wat meer aanleiding toe. Nederland ging wat beter en opener spelen. De ploeg van Van Gaal creëerde daardoor meer kansen, maar gaf achterin ook wat meer ruimte weg. Echt doortastend speelde Oranje alleen niet. Vooral Lang grossierde in onnodige dribbels.

Betere spelers gaan eruit

Van Gaal besloot in de 67e minuut de eerste 2 wissels door te voeren. Opvallend genoeg haalde hij Schouten en Gakpo eruit. Toch de spelers die nog het minst slecht speelden. Waarschijnlijk krijgen zij in de komende 2 duels nog wel speelminuten en dus was het tijd voor rust. Frenkie de Jong en Steven Bergwijn waren de invallers.

Controle Oranje, veel gebeurt er niet

Oranje had de wedsstrijd onder controle. Zelfs toen sterspeler van Wales Gareth Bale erin kwam veranderde dat niet. De bal ging met De Jong erbij nog een stuk makkelijker rond. Nederland had daarentegen niet meer de wil (en misschien ook niet de kracht) om aanvallend nog iets uit te spoken. Bruno Martins Indi mocht ook nog even meedoen bij Oranje, net als Guus Til.

Spectaculaire blessuretijd

Zij zagen heel wat gebeuren in blessuretijd. Eerst zette Thys Norrington-Davies Cardiff in vuur en vlam met de gelijkmaker. Niet veel later dook Weghorst naar de grond. Hij kopte snoeihard raak en schreeuwde het uit. Toch nog een reserveleeuw die brult: 2-1.

Amateurwedstrijd met paar lichtpuntjes

Zo eindigde een veelbelovend potje in een veredelde amateurwedstrijd met een zinderend einde. Er waren met Schouten, Gakpo en Malacia wel wat lichtpuntjes op te merken, maar dan moest je ook wel goed zoeken. Hoe dit elftal 2 keer op de training van het Oranje heeft gewonnen dat België versloeg blijft een raadsel. Maar goed, trainers zeggen altijd je speelt zoals je traint. Nou die hebben duidelijk zelfs nooit gevoetbald, woensdagavond bewees Oranje toch echt het tegendeel. Al geeft de slotfase wel weer hoop.

En Nederland weer op voorsprong! Vlak na de 1-1 van Wales geeft Malacia voor en kopt de geheel vrijstaande Weghorst de 1-2 van Oranje binnen!#walned pic.twitter.com/X2puXTvtZS