Restant Klassieker heeft gevolgen voor klimaatactivisten A12
i

ANP

Restant Klassieker heeft gevolgen voor klimaatactivisten A12

Eimert Pruis • 18:04, 27-09-2023 / Laatste Update: 20:14, 11-12-2023

Dat er woensdag minder politieagenten waren ingezet bij de snelwegblokkade van Extinction Rebellion (XR), komt doordat de politie nodig was bij het restant van de zondag gestaakte Klassieker. "Daar waren vandaag ook mijn mensen. Het is kiezen of kabelen", zei de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, in een commissie van de gemeenteraad.

Aan het begin van de dagelijkse XR-actie op de A12 was ditmaal nauwelijks politie aanwezig. De paar agenten die er wel waren, lieten de betogers op de 19e dag van hun protest ongehinderd de tunnelbak van de weg inlopen. Zover kwam het niet eerder bij de serie demonstraties.

Demonstranten weer naar ADO-stadion

De demonstranten worden al sinds het begin van de actiereeks met bussen naar het stadion van ADO Den Haag gebracht en daar vrijgelaten. XR liet na afloop weten donderdag weer terug te keren naar het eerste stuk van de A12. Dat wordt dag 20 van het protest, dat is gericht tegen fossiele subsidies.

Demonstratie F-Side blijft uit

Ondertussen bleef het bij de Johan Cruijff Arena rustig. De F-Side had nog aangekondigd om ook te protesteren, maar dan tegen de top van Ajax. Op het moment dat het protest zou beginnen had Pier Eringa, voorzitter van de raad van commissarissen, echter al zijn vertrek aangekondigd.