Ronald Koeman pissig na wanprestatie in eerste helft tegen Italië: 'Daar heb ik een bloedhekel aan'
i

Getty Images

Ronald Koeman pissig na wanprestatie in eerste helft tegen Italië: 'Daar heb ik een bloedhekel aan'

Bart van der Wijst • 19:55, 18-06-2023 / Laatste Update: 22:45, 11-12-2023

Oranje verloor zondagmiddag de strijd om het brons in de Nations League van Italië. Het Nederlands elftal ging met 2-3 ten onder. Volgens bondscoach Ronald Koeman was dat vooral te wijten aan de slechte eerst helft. Dat zei hij na afloop bij de NOS.

"Op basis van de eerste helft maak ik me zorgen", begon de bondscoach zijn verhaal. "Ondanks de nederlaag tegen Kroatië waren er genoeg aanknopingspunten en dan speel je zo'n eerste helft. En dan heb ik het niet over het voetbal. Wel over bereidheid, mentaliteit", aldus de bondscoach.

Lamlendig

Interviewer Jeroen Stekelenburg noemde het optreden voor rust 'lamlendig'. "Dat is een heel goed woord", erkende Koeman. "Dat neem ik mezelf kwalijk. "Ik vind dat het ergste als dat aan een team ontbreekt."

Volgens Koeman lieten de spelers elkaar in de steek. "Niemand werd boos op elkaar, dat kan niet als je de goals ziet. Dat heeft niets met tactiek te maken. Daar heb ik een bloedhekel aan", foeterde de bondscoach.

Individu

"Ik wil niemand individueel de schuld geven, maar een rechtsbuiten is toch verantwoordelijk voor zijn man?", vroeg Koeman zich af, toen hij de beelden van de 2-0 van Italië zag. "In dit geval is dat Donyell (Malen, red.). Dit kan je niet alleen aan je verdedigers over laten", zei hij. "De wijze waarop je de eerste helft speelt, mag je je voor schamen."

Toekomst

De tweede helft was wel wat beter, maar Koeman had weinig zin om daar dieper op in te gaan. De bondscoach was vooral bezorgd over hoe het in september beter moet, als Oranje twee belangrijke kwalificatieduels speelt tegen Ierland en Griekenland.

Check dit memetechno nummer met daarin samples van Ronald Koeman; Nepmuziek met 'Dat Is Niet Goed':