Ronald Koeman slaat alarm: 'Dat is een groot probleem'

Robert Hüsken • 12:17, 12-10-2023 / Laatste Update: 23:58, 07-01-2024

Bondscoach Ronald Koeman heeft deze donderdagochtend een probleem aangekaart. Radio 538 belde de bondscoach van het Nederlands elftal, die zich aan het voorbereiden is op het EK-kwalificatieduel tegen Frankrijk.

"Het is even puzzelen geweest", begint Koeman tegen de landelijke radiozender over zijn selectie. "Maar, aan de andere kant: we zijn aan de andere kant sinds de eerste dag met een complete groep en die groep is fit. Dat is toch een ander verhaal dan in de week voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Frankrijk. Toen hadden we buikgriep en afvallers gedurende de week. Nu beginnen we met een groep die fit is."

Groot probleem

Koeman zegt dat je tegenwoordig steeds vaker blessures hebt, dus kijkt hij naar een grotere groep spelers. "Het schema is eigenlijk absurd. Zeker als je dan leest over de plannen van WK's en EK's die in de komende jaren gaan komen. Met meerdere landen, hoogteverschil, tijdverschil, lange reizen, meer wedstrijden. En ook nog die nieuwe opzet van de Champions League. Het lijkt wel alsof we tegen dovemansoren praten. Er wordt niks mee gedaan. Integendeel: het wordt alleen maar meer. Dat is een groot probleem in het voetbal."

Amper vakantie

"Ik vind wel dat je wedstrijden moet minderen. In kwalificaties doen landen mee, met alle respect, die niets voorstellen", zegt Koeman, die wel te spreken is over de opzet van de Nations League met een groep toplanden. "Spelers moeten een minimum aantal vakantiedagen hebben. Dat hebben ze al niet. Dan is er weer een eindtoernooi, dan maken clubs weer commerciële reizen naar Amerika en Singapore. Het maakt allemaal niet uit. Spelers hebben een kleine twee, drie weken maximaal vakantie per jaar."

Programma Nederlands elftal:

Vrijdag 13 oktober: Nederland - Frankrijk (20.45u)

Maandag 16 oktober: Griekenland - Nederland (20.45u)