🎥 | Henk ten Cate steunt bekritiseerde Alfred Schreuder: 'Wat verwacht men dan?'

Trevor Wagener • 19:50, 18-10-2022 / Laatste Update: 04:23, 12-12-2023

Voormalig Ajax-coach Henk ten Cate snapte de boosheid die trainer Alfred Schreuder het voorbije weekend toonde wel. Bij de uitzending van Rondo van maandag nam de 67-jarige coach het op voor de Ajax-trainer.

Ajax legde zondagavond Excelsior op eigen veld met 7-1 over de knie. Na afloop ging Schreuder los op de aanwezige pers. "We moeten in Nederland realistisch blijven", begon Ten Cate zijn argument. "Ik ben zondag begonnen met kijken naar Sparta-NEC en heb daarna naar City en Liverpool zitten kijken. Als je dat verschil in niveau zit, dat is schrikbarend", begint Ten Cate.

Hij denkt dat het vertrek van enkele sleutelspelers tijd nodig heeft om opgevangen te worden. "Het feit dat Ajax vrij recent, 2 jaar geleden pas, de halve finale van de Champions League haalde heeft te maken met het feit dat het én goed speelde én ook wel het geluk een beetje aan hun zijde hadden."

Zie ook 🎥: Johan Derksen gelooft Alfred Schreuder niet! 'Wat hij zegt is complete onzin'

'2 woorden 9 letters'

Dat kost - clichématig genoeg - tijd. "Ze hadden toen een goed ingespeeld team. Het jaar erop vertrokken er 5 basisspelers en kwam Ajax niet door de voorronde heen. Nu zijn er 7 spelers vertrokken, wat verwacht je dan?"

Met André Onana, Nicolás Tagliafico, Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Ryan Gravenberch en Antony vertrokken er volgens Ten Cate liefst 6 gewaardeerde basisspelers bij Ajax. "Als je 6, 7, 8 spelers moet vervangen, dan kun je nooit zomaar een team hebben. Geloof mij, ik heb dit vak een tijdje uitgeoefend, maar het duurt echt een tijdje voordat je een elftal naar je hand kunt zetten", ging Ten Cate verder.

Defensieve problemen

Volgens hem moet Ajax mikken op Europese overwintering. Tafelgast Marco van Basten was het deels eens met zijn collega. Wel vond San Marco dat het minimum bij de Amsterdammers, de absolute ondergrens, ver beneden peil ligt. "Als je 2 keer tegen Napoli speelt en 10 tegengoals incasseert, is er een probleem", aldus Van Basten. "Dan is er iets niet goed opgevangen, als je ziet wat er qua middelen ontvangen én weer besteed is. Dat is topclub-onwaardig"