Russische aanvoerder Dzyuba laat van zich horen: 'Meten met 2 maten'
i

AP/Instagram

Russische aanvoerder Dzyuba laat van zich horen: 'Meten met 2 maten'

Brian Vesseur • 19:20, 03-03-2022 / Laatste Update: 11:01, 07-01-2024

Artem Dzyuba, aanvoerder van het Russische elftal, wilde zijn mening helemaal niet geven over de oorlog. Maar door oproepen van meerdere Oekraïense spelers doet hij dat toch. Dzyuba geeft aan een trotse Rus te zijn, maar ook zei hij dat hij tegen elke oorlog is. "Oorlog is iets verschrikkelijks."

Onder andere Andriy Yarmolenko (West Ham United) en Vitaliy Mykolenko (Everton) richtten zich tot Dzyuba. En dus sprak de spits zich uit: "Een boodschap voor enkele collega’s die op hun konten zitten in Engelse herenhuizen en het nodig vinden om nare dingen te zeggen: het kan ons niet kwetsen, maar we begrijpen alles. Vrede voor iedereen!"

Dzyuba wilde zich dus eigenlijk niet uitspreken. "Niet omdat ik bang ben, maar ik ben geen politicus. En het is ook niet mijn ambitie om dat te worden. Maar omdat ik door verschillende partijen bij de zaak word betrokken, doe ik het toch. Ik ben tegen elke oorlog. Oorlog is iets verschrikkelijks. Maar ik ben ook tegen menselijke agressie en haat en ook die zaken nemen elke dag verwoestende proporties aan."

De 33-jarige spits van Zenit St. Petersburg heeft het ook nog over het komende WK, waar Rusland niet aan mee mag doen. "Ik ben trots om Rus te zijn en eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom Russische sporters gestraft moeten worden. Ik ben tegen meten met 2 maten. Waarom heeft de ene alle rechten terwijl men ons beschuldigt van alle kwaad? Waarom schreeuwt de hele wereld altijd dat sport en politiek niet vermengd mogen worden, maar wordt dit principe bij de eerste kans, als het over Rusland gaat, helemaal vergeten?"