Russische eigenaar Roman Abramovich doet stap terug bij Chelsea om oorlog Oekraïne
i

Getty Images

Russische eigenaar Roman Abramovich doet stap terug bij Chelsea om oorlog Oekraïne

Eimert Pruis • 21:05, 26-02-2022 / Laatste Update: 13:02, 07-01-2024

De Russische zakenman Roman Abramovich doet een stap terug bij Chelsea. De 55-jarige Abramovich is sinds 2003 eigenaar van de Engelse voetbalclub, die onder zijn leiding onder meer 2 keer de Champions League won. De Rus laat in een korte verklaring op de website van Chelsea weten dat hij de club overdraagt aan de foundation van de 'Blues'.

Abramovich, die nauwe banden zou hebben met de Russische president Vladimir Poetin, investeerde honderden miljoenen euro's in Chelsea. Het leverde de club naast 2 eindzeges in de Champions League ook 5 landstitels op. Poetin gaf deze week Russische militairen de opdracht om buurland Oekraïne binnen te vallen. Het leverde Rusland vanuit een groot deel van de wereld afkeurende reacties op.

'Bewaker van de club'

"Tijdens mijn bijna 20-jarige periode als eigenaar van Chelsea heb ik mezelf altijd als bewaker van de club gezien, wiens taak het is om te zorgen dat we zo succesvol zijn als we nu zijn", aldus de miljardair. "We bouwen aan de toekomst, terwijl we ook een positieve rol spelen in onze gemeenschappen. Ik heb altijd beslissingen genomen in het belang van de club. Daarom geef ik vandaag de beheerders van Chelsea's foundation het rentmeesterschap en de zorg voor Chelsea." Het is nog onduidelijk of Abramovich ook echt vertrekt als eigenaar, of alleen de dagelijkse leiding uit handen geeft.

De Amerikaan Bruce Buck is de voorzitter van die foundation. Chelsea, dat afgelopen jaar voor de tweede keer de Champions League won en onlangs ook zegevierde op het WK voor clubs, staat in de Premier League op de 3e plaats. De ploeg van trainer Thomas Tuchel strijdt zondag op Wembley met Liverpool om de League Cup.

De dochter van Abramovich is trouwens anti-Poetin. Eerder liet ze op Instagram haar ongenoegen blijken over de oorlog in Oekraïne. Lees hier meer daarover.