Ruud Gullit baalt van KNVB: ‘Donkere spelers mogen alleen assistent worden, flikker op’
i

Getty Images

Ruud Gullit baalt van KNVB: ‘Donkere spelers mogen alleen assistent worden, flikker op’

Sjors Tanis • 13:53, 08-06-2022 / Laatste Update: 09:07, 12-12-2023

Ruud Gullit heeft in een groot interview in het sportmagazine Helden laten weten niet blij te zijn met het beleid van de KNVB. Volgens de oud-speler én -assistent van Oranje worden donkere trainers nog altijd tekortgedaan.

"Soms dacht ik bij Dick Advocaat weleens stiekem: zou hij me een keer een training laten geven?"

'Flikker op'

Nadat bekend werd dat Henk Fraser volgend jaar aan de slag gaat bij FC Utrecht, moest de KNVB op zoek naar een nieuwe assistent van Louis van Gaal. Daarbij kwam de voetbalbond uit bij Edgar Davids. "Goed dat jullie daarover beginnen", zegt Gullit als de naam van Davids valt. "Elke keer zie je al die donkere spelers die alleen maar assistent mogen worden. Flikker op!"

Nooit training leiden

De afgelopen jaren zijn er meerdere donkere stafleden geweest bij het Nederlands elftal, maar Gullit verbaast zich over de rol die zij kregen. "Wat heeft Patrick Kluivert mogen doen bij het Nederlands elftal, heeft hij trainingen gegeven? Ik zou het niet weten. Heeft Henk Fraser trainingen gegeven? Misschien 1 keer, ik weet het niet. Heb ik trainingen gegeven bij Advocaat? Nee! Hij zei dat ik tussen de spelers in moest staan, maar ik heb nooit een training mogen geven.”

Tussen spelers in

Gullit gaat verder: "Mij bekruipt het gevoel dat ze dachten na het vertrek van Henk Fraser: we moeten wel weer iemand hebben die donker is. Sorry hoor, maar ik kan er niks aan doen dat dat gevoel bij mij overheerst." Davids is nu samen met Danny Blind assistent van Van Gaal. "Wat gaat Davids doen? Ik heb alweer gelezen dat hij tussen de spelers in moet gaan staan."