Ruud Gullit krijgt plek in Walk of Fame van PSV in Philips Stadion
i

ProShots

Ruud Gullit krijgt plek in Walk of Fame van PSV in Philips Stadion

Joris Kaper • 12:27, 05-12-2023 / Laatste Update: 05:38, 05-01-2024

Ruud Gullit is de 18e PSV-coryfee die een plek krijgt in de zogeheten Walk of Fame van de club, rond en in het Philips Stadion. In het initiatief van sponsor Energiedirect.nl, dat nu een paar jaar oud is, liggen tegels met daarin de voetstappen van spelers. Die van Gullit wordt donderdag onthuld, voor de wedstrijd PSV - sc Heerenveen.

Gullit speelde tussen 1985 en 1987 2 seizoenen bij PSV en ging daarna voor een bedrag van 16,5 miljoen gulden (bijna 8 miljoen euro) naar AC Milan. De legendarische middenvelder werd 2 keer kampioen met PSV in de meest succesvolle periode van de club. De Eindhovenaren waren in de eredivisie bijna onklopbaar en werden kampioen in 1986, 1987, 1988, 1989, 1991 en 1992. Het grootste succes werd overigens behaald zonder Gullit: winst van de Europa Cup 1 in 1988, toen Gullit het seizoen ervoor net was vertrokken.

Van PSV naar wereldtopper

Gullit rijpte bij PSV, waarna hij overstapte naar een absolute topclub in het buitenland: AC Milan. Die club stond toen onder leiding van president Silvio Berlusconi, en was zo'n beetje de voetbalhemel van die tijd. De club was financieel en qua trainingsfaciliteiten zeer vooruitstrevend voor die tijd. Gullit zou na AC Milan ook nog uitkomen voor Sampdoria en Chelsea. Tegenwoordig is hij veel te zien als analist bij Ziggo Sport.

Andere iconen

De keepers Jan van Beveren, Hans van Breukelen, Heurelho Gomes en voetballers Berry van Aerle, Jan Heintze, Mark van Bommel, Luc Nilis, Willy van der Kuijlen, Phillip Cocu, Willy en René van de Kerkhof, Romario, Ronaldo, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben en Mateja Kezman gingen Gullit voor. Guus Hiddink is de enige trainer tot nu toe in de PSV Walk of Fame.